Kans op natte voeten in Gouda het grootst

Gouda – In Gouda hebben de fietsers het meest overlast van plassen op het fietspad na een hevige regenbui. Dat blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond in het kader van de verkiezing van Fietsstad 2018. Bijna 50.000 fietsers vulden dit voorjaar de enquête in.

Dat het anders kan bewijst Houten, daar ervaren de fietsers het minste overlast van water op het fietspad. Ook kan er in Rijssen-Holten en Veenendaal zonder regenlaarzen gefietst worden. Er zijn duidelijke verschillen tussen de Nederlandse gemeenten. In Gouda is na een hevige regenbui de kans op natte voeten het grootst, terwijl ook Heeze-Leende en Zaanstad menig fietser natte voeten bezorgt.

Statistieken
De enquête, gehouden als het publieksonderdeel van de Fietsstadverkiezing, zit vol interessante statistieken. Deze gegevens worden de komende tijd geïnterpreteerd en door de Fietsersbond naast objectieve data gelegd. Samen vormen deze gegevens de ranglijst van Nederlandse fietsgemeenten. Begin januari wordt de definitieve lijst met gemeenten gepresenteerd en weten we wie zich Fietsstad 2018 mag noemen, en welke gemeenten met de eer gaan strijken in de ranglijsten voor onder meer kleine gemeenten, grote steden en gemeenten met veel kernen.

Grootste onderzoek ooit
Nog nooit eerder is er op deze schaal onderzoek gedaan naar de stem van de fietser, aldus de Fietsersbond. Bijna alle gemeenten zijn in de lijst vertegenwoordigd. Absolute koploper met het aantal stemmen was de gemeente Rijssen-Holten, daar vulden 3150 fietsers de enquête in, bijna 10% van het totale aantal inwoners van de gemeente.