Gouda – Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland zeggen dat zij een boek willen schrijven. Onder hen zijn er circa 60.000 mensen die hier serieus werk van maken. Dat is 0,4% van de Nederlandse bevolking. Trekken we dit door naar Gouda, dan zijn er in onze stad zo’n 300 mensen die niet alleen een boek wÃllen schrijven, maar ook concrete stappen zetten om dat te doen.
Hoe zinvol is het eigenlijk om een boek te schrijven in een tijd waarin steeds minder gelezen wordt? En is het, gezien de enorme concurrentie van die 59.700 andere beginnende schrijvers in ons land, nog wel mogelijk om te debuteren bij een echte uitgever?
We spraken hierover met Marlen Visser, gepubliceerd auteur en schrijfcoach uit Gouda. Marlen heeft zelf zes jaar geleden haar schrijfdroom waar kunnen maken toen zijn debuteerde met haar boek Stem!.
Twee jaar eerder begon zij out of the blue met het schrijven van haar eerste thriller. Zonder enige voorkennis, maar met een flinke dosis doorzettingsvermogen, schreef zij in 9 maanden een eerste versie van haar boek.
‘Ik had er ontzettend veel lol in. Terwijl mijn huisgenoten voor de tv zaten, bevond ik me avond na avond in een andere wereld, namelijk de wereld die ik zelf mocht creëren. Met elke bladzijde die ik schreef, groeiden mijn personages tot mensen van vlees en bloed en werd de verhaallijn spannender. Het geeft zo veel voldoening om van niets iets te maken. Als je erover nadenkt is het bijna magisch. Je zet die 26 zwarte tekentjes in een bepaalde volgorde en elke lezer maakt hiervan in zijn of haar hoofd een eigen film. Hoe bijzonder is dat?’
Afwijzingen
Marlen stuurde haar verhaal, na meerdere herschrijfrondes, naar diverse grote uitgevers, en kreeg alleen maar afwijzingen.
‘Achteraf natuurlijk niet vreemd. Ik kon heus wel schrijven, maar dat beperkte zich tot zakelijk schrijven. Ik had nog nooit een schrijfcursus gevolgd en had geen idee dat je voor het schrijven van een boek heel andere technieken moet toepassen. Zo moet je veel meer aan de verbeelding van de lezer overlaten en hiervoor bestaan slimme tips en tricks.’
Gelukkig voor Marlen vonden enkele uitgevers haar schrijfstijl wel aansprekend. Ze adviseerden haar om zich te gaan verdiepen in de technieken van het creatief schrijven en op basis hiervan haar manuscript te verbeteren. Marlen volgde enkele cursussen en verdiepte zich in vakliteratuur. Dat opende haar ogen.
‘Ik realiseerde me dat het schrijven van een goed verhaal een vak apart is. Inmiddels geef ik zelf cursussen om beginnende schrijvers die dingen te leren die ik zelf had willen weten voordat ik mijn eerste boek schreef. Het had me een hoop tijd gescheeld.’
Een goed verhaal blijft hangen
Wetende dat de meeste uitgevers hooguit 1 of 2 debutanten per jaar een kans geven om hun boek op de markt te brengen, is het van belang dat je als beginnende schrijver zorgt dat je een ‘goed verhaal’ aanbiedt. ‘Goed’ wil in dit geval zeggen dat het in de eerste plaats een goed geschreven verhaal is, volgens de technieken van creatief schrijven. Een manuscript dat rammelt van de schrijf- en stijlfouten wordt sowieso terzijde gelegd door de redacteur die de stapel manuscripten doorloopt.
Het kost de uitgeverij eenvoudigweg te veel tijd om een dergelijk boek op dat vlak op een hoger niveau te brengen. Daarbovenop moet het verhaal zelf aanspreken en onderscheidend zijn.
‘Een goed verhaal blijft hangen bij de lezer. Over een onderscheidend verhaal wordt gesproken en dat is wat een uitgever zoekt,’ aldus Marlen.
‘Kies je cursus’
Wat kunnen schrijvende Gouwenaars doen om van hun schrijfdroom werkelijkheid te maken?
‘Lees artikelen over wat creatief schrijven inhoudt, volg een cursus (het lokale aanbod vind je via kiesjecursus.nl) en maak het schrijven tot vast onderdeel van je wekelijkse ritme. Alleen zo kom je verder en stagneert dat geweldige idee voor jouw roman of levensverhaal niet na een of twee hoofdstukken. Door je te verdiepen in de schrijftechnieken, schrijf je niet alleen een beter boek, maar heb je ook een betere bouwtekening om jouw globale idee verder vorm te geven.’
Jouw naam op de cover
Toch zal het niet iedereen lukken om een gevestigde uitgever te vinden. Het aantal plekken is tenslotte beperkt.
‘Dat hoeft zeker niet het einde van jouw droom te zijn,’ vertelt Marlen. ‘Er zijn tegenwoordig zo veel manieren om je boek te (laten) uitgeven, dat er altijd een mogelijkheid is om, na maanden van schrijven en herschrijven, jouw verhaal in boekvorm in handen te hebben, met jouw naam op de cover. Een geweldig moment voor elke schrijver.’
Dit artikel is onderdeel van de speciale cursusbijlage van deGouda die woensdag 25 augustus huis-aan-huis is verspreid. Klik hier voor de digitale versie.Â
25-08-2021 09:48