Gouda – ‘Door op verschillende manieren te kijken, kan je begrijpen hoe anderen denken.’
“Als jonge denker vind ik het belangrijk dat mensen nadenken. Filosofie is daarvoor heel nuttig”, vindt Lente Neefjes (17), vijfdeklasser van de GSG. Ze deed mee met de Jonge Denkers-wedstrijd en is één van de veertien jongeren die heeft meegewerkt aan het boek ‘De jonge denkers: verbeelding aan de macht’. “Het is moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat filosofie inhoudt dat je op verschillende manieren en vanuit verschillende perspectieven naar alles in het leven kijkt. Het dóórdenken is juist zo leuk; je moet niet zomaar aannemen wat gezegd wordt. Kritisch nadenken, dát is filosofie.”
“Mijn leraar, een enthousiaste filosoof die de wedstrijd kende, vroeg me een column te schrijven over idealen (in het kader van het thema van de Maand van de Filosofie, april 2018, red). Ik had nooit echt over idealen nagedacht. Wat heb je er nou aan? Je moet gewoon in de werkelijkheid leven, dacht ik altijd. Nadenkend over hoe ik die column kon schrijven kwam ik, vind ik zelf dan, op interessante ideeën over idealen.” Haar leraar filosofie stuurde haar column in.
Ze werd uitgenodigd om te discussiëren met de andere geselecteerden, waar uiteindelijk de zeven ‘echte’ jonge denkers werden uitgekozen. Lente hoorde niet bij die club, maar haar column werd wel gepubliceerd in ‘De jonge denkers: verbeelding aan de macht’. Daarna werd ze ook uitgenodigd een lezing te geven tijdens de Nacht van de Filosofie in Den Haag.
“Dat was echt gaaf. Ik sprak over dat ik denk dat hoe wij nu leven het gevolg is van idealen van mensen die vroeger leefden. Dat betekent dus eigenlijk dat de idealen die wij nu hebben ook kunnen zorgen voor de toekomst: mensen zullen onze idealen leven. Dus waar ik eerst dacht dat ze nutteloos waren, kwam ik er nu achter dat idealen voor mooie grote, maar ook voor heftige, dingen kunnen zorgen.”
Welk ideaal moeten we zoal naleven, volgens Lente? “Ik vind wereldvrede altijd wel een prima ideaal. Maar er zijn zo veel idealen: kleine idealen, persoonlijke idealen, zoals je ideale studie, maar ook politieke partijen hebben idealen die ze proberen na te streven. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen idealen blijven houden.”
Op verschillende manieren kijken
“Door op verschillende manieren te kijken, kan je ook begrijpen hoe anderen denken. Mensen begrijpen elkaar vaak niet en daar komen conflicten van, maar wanneer je leert waarom iemand op zijn of haar manier kijkt naar een bepaalde situatie, is het ook veel moeilijker om diegene te veroordelen omdat die anders kijkt.”
Daarvoor moeten we goed naar elkaar luisteren. “Niet per se ook naar jongeren; volwassenen moeten ook naar elkaar luisteren. Probeer gewoon een keer goed te luisteren, want wanneer iemand je iets vertelt, denk je vaak nog steeds aan jezelf, terwijl oprecht luisteren naar elkaar het mooiste is.”
Dat neemt niet weg dat het bijna onmogelijk is om écht te luisteren: volgens Lente zijn we eigenlijk altijd egoïstisch. “Maar als je het probeert, kom je al een hele stap verder. Wanneer je je bewust bent van je eigen referentiekader kan je besluiten je aan te passen. Wanneer je weet dat je een vooroordeel hebt, kun je ook bedenken dat het misschien niet waar is wat je net hebt bedacht. Zelfreflectie is dus essentieel.”
‘Jongeren zijn niet lui’
Dat jongeren dat goed kunnen, moet niet worden onderschat, vindt Lente. “Ook al komt het soms niet zo over, we zijn heel intelligent. En ook niet lui, trouwens. Het is vreselijk dat mensen altijd maar vinden dat we lui zijn, want wanneer je iemand lui vindt, vind je jezelf actiever dan diegene. Stel vooral goed nadenkend je prioriteiten, dat is alleen maar goed.”
Volgens Lente moet er ook in Gouda meer aan jongeren worden gedacht. “Jongeren worden ondergesneeuwd door de ouderen. We moeten het allemaal zelf een beetje maken en de gezelligheid opzoeken, terwijl de gemeente meer kan doen. En daar zijn dan de verkiezingen voor, maar wie mogen er niet stemmen? Juist ja: jongeren.” Toch maakt deze paradox de stad Gouda niet minder mooi. “Wat zo leuk is, is dat Gouda een soort klein dorpje is: iedereen kent elkaar eigenlijk wel!”
Kennis maken, kennis vergaren: het kan allemaal op de plekken waar mensen bij elkaar komen, mensenmassa’s die juist weer aan het denken zetten en vragen oproepen. “Als er antwoorden waren, zou ik dat fantastisch vinden. Ik ben zeker benieuwd naar antwoorden op de grote levensvragen van vandaag, maar ik weet wel dat het onwaarschijnlijk is dat ik die ooit zal vinden.”
‘Probeer gewoon een keer goed te luisteren,
want wanneer iemand je iets vertelt,
denk je vaak nog steeds aan jezelf’
(Bron: deGouda.nl)
Tekst en foto’s Femke van de Griendt
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
02-05-2018 09:15