Programma en activiteiten 4 mei in Gouda

Gouda – Nederlandse slachtoffers – burgers en militairen – die in het Koninkrijk of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties worden ook in Gouda herdacht. Dat gebeurt op vrijdag 4 mei door middel van een Stille tocht, bloemleggingen en tijdens verschillende bijeenkomsten.

Herdenking Joodse Slachtoffers uit Gouda

De Joodse slachtoffers uit Gouda worden herdacht tijdens twee bijeenkomsten. De Stichting Tsedaka belegt om 18.25 uur een herdenking bij de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente. Daarna, om 19.10 uur, houdt de Stichting Gouds Metaheerhuis een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis achter gebouw De Haven, Oosthaven 31.

Advertisements

Het Metaheerhuis is ingericht als gedenkplaats voor alle Joodse inwoners van Gouda die tijdens de bezettingsjaren om het leven zijn gebracht. De namenlijst bevat nu 387 namen van Goudse inwoners die vermoord zijn door de nazi’s. Er worden twee maal twaalf namen van deze lijst gelezen, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam.

Vervolgens kan men om 19.30 uur meelopen met de Stille tocht, die dan richting de Markt gaat. Bij het Joodse Poortje, het monument aan de Jeruzalemstraat, zal door het bestuur van de Stichting Gouds Metaheerhuis een bloemstuk worden gelegd dat is betaald uit een legaat van wijlen mevrouw Meijer-Teixeira de Mattos, de laatste directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.

‘Gedenken als daad van verzet’

De Raad van Kerken Gouda organiseert om 19.00 uur in de Joostkapel, Lage Gouwe 134, het bezinningsmoment voor alle gezindten ‘Gedenken als daad van verzet’. Ds. Tanno Verboom van De Oostpoort mediteert over ‘Verzet je gedachten!’ Duo Passionate zorgt voor de muzikale omlijsting en begeleidt de samenzang. Na afloop sluiten de aanwezigen zich aan bij de Stille tocht naar de Markt voor de twee minuten stilte en herdenking van Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Tijdens het defilé zal een bloemstuk worden gelegd. De coördinatie is in handen van Jan Willem Fortuin, 0182-537 540. Zie ook www.rvkgouda.nl.

Stille tochten en bloemleggingen
Stille tocht vanaf de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat

Het formeren van de Stille tocht begint om 18.55 uur bij de hoofdingang van de begraafplaats. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda informeert de aanwezigen en legt aansluitend een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van W. van Maastrigt, van B. Lens en van A. de Rijke. Ook hun nabestaanden en andere belangstellenden krijgen de gelegenheid om bloemen te leggen.

Om 19.15 uur vertrekt deze Stille tocht richting de Markt (Vorstmanstraat, Kerkhoflaan, Buurtje, Nieuwe Veerstal, Oosthaven, Molenwerf, Jeruzalemstraat). Bij het Gouds Metaheerhuis (Oosthaven) sluiten om 19.30 uur de deelnemers aan de plechtige herdenking van de Joodse Gemeenschap aan deze Stille tocht aan.

Deze Stille tocht gaat dan richting het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen. Hier zal een afvaardiging van de Stichting Gouds Metaheerhuis als eerste een bloemstuk leggen uit naam van mevrouw S.R. Meijer-Teixeira de Mattos, de directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda. Aansluitend zal een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda een krans leggen. Scholieren sluiten hier ook aan en de Stille tocht gaat richting de Lange Tiendeweg. Op de hoek van de Lange Tiendeweg/ Zeugstraat/Jeruzalemstraat voegt deze Stille tocht om 19.45 uur samen met de Stille tocht vanaf de Begraafplaats IJsselhof.

Stille tocht vanaf de begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk

De Stille tocht wordt daar geformeerd om 19.10 uur bij de hoofdingang van de begraafplaats. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda geeft informatie en legt een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van F.J.A. van Eijk en G. Zuidam. Aan de deelnemers aan deze Stille tocht wordt ook gelegenheid geboden bloemen te leggen op deze graven.

Om 19.15 uur vertrekt de Stille tocht richting de Markt (Goejanverwelledijk, IJssellaan, Karnemelksloot, Lange Tiendeweg). Op de hoek van de Jeruzalemstraat/ Zeugstraat/Lange Tiendeweg sluit deze Stille tocht aan bij de deelnemers, komende uit de Jeruzalemstraat. Vanaf dit punt vertrekken de beide Stille tochten om 19.45 uur naar de Markt.

Stille tocht vanaf de R.K. begraafplaats aan de Graaf Florisweg

Deze Stille tocht wordt op de begraafplaats geformeerd om 19.00 uur. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda informeert de aanwezigen en legt een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van A. de Korte en J. Snoeij. Aan hun nabestaanden en andere belangstellenden wordt gelegenheid geboden tot het leggen van bloemen.

Om 19.15 uur vertrekt de Stille tocht richting de Markt (Graaf Florisweg, Albert Plesmanplein, Burgemeester Jamessingel). Bij het Huis van de Stad legt een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda een bloemstuk bij het herdenkingsmonument van T. Pille. De Stille tocht gaat vanaf de Burgemeester
Jamessingel richting Spoorstraat, Kleiwegplein, Kleiweg via de Hoogstraat richting de Markt. Op de Markt sluiten de deelnemers aan het bezinningsmoment in de Joostkapel aan deze Stille tocht aan.

De drie Stille tochten, waarbij iedereen zich kan aansluiten, zullen rond 19.50 uur aankomen op de Markt.

Herdenkingsplechtigheid op de Markt

Om 18.00 uur hangen leden van Scouting Die Kantanky’s de Nederlandse vlag halfstok op de Ster van de Markt en bij het Herdenkingsmonument. Vanaf dat tijdstip hangen van alle openbare gebouwen en objecten waaronder De Waag de Nederlandse vlag halfstok tot zonsondergang (21.11 uur).

Tijdens het luiden van de klok van de toren van de Sint-Janskerk (19.45 tot 19.50 uur) arriveren de Stille tochten op de Markt.

Peter van Eijk, bestuurslid van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda, verwelkomt de aanwezigen om 19.50 uur en doet mededelingen over het programma. Van 19.54 tot 19.57 uur zal het voor deze herdenkingsplechtigheid samengestelde orkest, bestaande uit leden van Gouda’s Harmonie De Pionier en leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij, onder leiding van Maaike Gerlsma, passende muziek ten gehore brengen.

Om 19.58.30 uur zal J.P. Smeman, trompettist, met het Taptoesignaal, de twee minuten stilte inluiden, zodat exact om 20.00 uur de twee minuten stilte in acht worden genomen.

Na het verbreken van de stilte zullen onder begeleiding van het orkest gezamenlijk de twee coupletten van het Wilhelmus worden gezongen. De declamatie wordt dit jaar verzorgd door Jannika Uittenboogaard, vwo-leerlinge van de Christelijke Scholen Gemeenschap De Goudse Waarden. Zij zal het gedicht van Willem Wilmink, ‘Ben Ali Libi’, voordragen. Aansluitend geeft de voorzitter van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda, Jan C. van Ingen, een korte uiteenzetting over de betekenis van het herdenken van slachtoffers.

Vervolgens zullen drie kransen worden gelegd namens de Goudse bevolking, uit respect voor de leden van het Voormalig Verzet en namens alle veteranen.
Na de kranslegging zullen de kinderburgemeester, kinderwethouders en aanwezige kinderen als eersten een bloem leggen bij het Herdenkingsmonument. Aansluitend opent de burgemeester met de aanwezige veteranen het defilé. Voor iedereen bestaat de gelegenheid om tijdens het defilé bloemen en bloemstukken neer te leggen bij het Herdenkingsmonument, dat geflankeerd wordt door twee Erewachten in de traditionele uitrusting van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Bloemen of bloemstukken kunnen in de loop van 4 mei bij de beheerder van het Stadhuis op de Markt worden afgegeven of bezorgd. Deze worden in de avonduren ten behoeve van de bloemlegging door de betreffende organisaties en individuen gereed gelegd.

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

01-05-2018 12:55