Houtskoolschets Stevige Stad aangeboden aan gemeenteraad

Gouda – Vandaag krijgt de gemeenteraad de zogenoemde houtskoolschets aangeboden uit handen van wethouder Hilde Niezen. In het rapport, het resultaat van vijf jaar overleg tussen de gemeente, het waterschap en kennispartners, worden oplossingsrichtingen geschetst voor de zakkingsproblemen in het stadscentrum. Opvallend is dat van de aanvankelijke drie varianten nog twee stuks over zijn. Ook valt op dat men inschat dat slechts max. 100 huizen in het centrum op houten palen staan. Dat is minder dan aanvankelijk werd gedacht.

Het leeuwendeel van de huizen zijn niet onderheid en zakken met de bodem mee, volgens de wethouder zo’n 3 tot 5mm per jaar. In de houtskoolschets worden voorstellen gedaan hoe deze huizen in de toekomst droog kunnen blijven. Ook is er aandacht voor de huizen op houten palen.

Bij de eerste variant die op tafel ligt wordt hiervoor in de gehele boezem, tot aan de Burgvlietkade aan toe, het peil met zo’n 10 centimeter verlaagd. In het tweede scenario wordt alleen het laagste deel van het centrum losgekoppeld, om die te verlagen met zo’n 25cm. Hoe zit het met andere oplossingen? Niezen: “De variant niks doen is er ook altijd, maar niks doen is ook iets doen want de daling gaat door. De overlast wordt dan steeds erger. We hebben ook de variant gehad van de hele binnenstad op palen zetten, dan stop je de daling. We hebben ook gezegd, misschien is dat voor de lange termijn een oplossing, maar niet voor de korte termijn; dat lukt je nooit”. Een tussenvariant in het laten zakken van het peil is gesneuveld.

Wat de gemeente betreft gaat het peil dus zakken. Hoe moet het verder met de huizen op houten palen? Het is volgens het bestuur zaak om daarop maatwerk te leveren, bijvoorbeeld door het gebruik van technische innovaties zoals een DIT riool (infiltratieriool) dat water inbrengt in de bodem: “Als zo’n DIT-riool in de straat ligt kun je het doortrekken onder een perceel, zodat je zeker weet dat het peil hoog genoeg is”, vertelt de wethouder. Dit soort oplossingen zijn nu onderdeel van onderzoek, laat zij weten.

De houtskoolschets is nu door het gemeentebestuur en dat van het Hoogheemraadschap heen. Niezen is opgetogen over die voortgang: “Het is een stapje naar het einddoel, namelijk het ‘Kaderplan Bodemdaling”, zegt zij. Dit kaderplan wordt in december bij haar bestuur verwacht, in januari mag de gemeenteraad zich erover buigen en in februari ligt het ter inspraak voor bewoners. Ondanks de positieve stappen zijn er ook zorgen voor de langere termijn. De huizen zakken bij deze oplossing gewoon door, dus er komt een moment waarop nieuwe keuzes onvermijdelijk zijn. Niezen: “Het lange termijn verhaal zit hier nu niet in, maar we besluiten wel dat we daarmee verder gaan. Dat vind ik zelf ook heel belangrijk”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

11-09-2019 16:45