Gouda – Hoe ziet Gouda er over meer dan tien jaar uit? Welke onderwerpen zijn daarin belangrijk? Samen met de stad gaat de gemeente de komende maanden een toekomstbeeld van Gouda in 2030 maken. De aftrap van dit traject is met diegenen die de toekomst hebben: de jeugd.
Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Goudakker vertellen aan de hand van hun gemaakte tekeningen aan burgemeester Milo Schoenmaker hoe zij de toekomst van Gouda zien. Het toekomstbeeld van Gouda moet voor de zomer 2019 klaar zijn, voorzien van een stappenplan om die toekomst werkelijkheid te maken.
De kinderen zijn aan de slag geweest om hun beeld van Gouda vorm te geven in een tekening. Misschien met auto’s en straten of juist met hoverboards, boten en geen flats meer: wie zal het weten hoe kinderen de toekomst zien? De kinderen mochten hun fantasie de vrije loop laten gaan. Op maandag 15 oktober is het moment om hun ideeën te delen. Die dag vertellen de leerlingen aan de burgemeester wat zij in de toekomst belangrijk vinden. Na afloop volgt er een fotomoment met alle kinderen die hun tekeningen vol trots laten zien.
Welke kant willen we met zijn allen uit?
Een toekomstbeeld van Gouda in 2030 vormt voor het college een stip op de horizon. Het geeft antwoord op vragen over de opgaven waarmee we op de langere termijn te maken krijgen zoals duurzaamheid, vitaliteit en aantrekkelijkheid. Daaruit volgt een agenda voor de komende jaren. Dit traject vindt plaats in samenspraak met inwoners en partners uit de stad vanuit uiteenlopende sectoren zoals de zorg, woningcorporaties, wetenschap, provincie, scholen en bedrijfsleven. Met als eindresultaat een toekomstvisie die richting geeft.
In vier stappen naar het doel
Het traject om tot de toekomstvisie te komen en waarbij de stad wordt betrokken, verloopt in vier stappen:
1. Verkenning van het verleden, heden en toekomst.
Eerst moet de startsituatie worden bepaald. Daarin komt het verleden aan de orde: door welke ontwikkelingen is het Gouda van nu gevormd? We kijken naar hoe Gouda er nu uitziet en aansluitend is de vraag welke trends en opgaven er voor Gouda liggen.
2. Samen toekomstscenario’s maken.
In deze stap gaat de gemeente met de stad in gesprek om informatie op te halen over hoe zij de toekomst zien. Dit gebeurt via een workshop en ‘turbosessies’ met bijvoorbeeld een ondernemersvereniging of buurtvereniging. Deze informatie vormt de basis voor een aantal toekomstscenario’s.
3. Scenario’s voorleggen aan de stad
Dan gaat de gemeente weer de stad in. Inwoners, verenigingen en maatschappelijke instellingen mogen hun mening geven over de scenario’s en kiezen. Dit gebeurt onder meer via een enquête en op plekken waar inwoners zijn zoals scholen, de markt, verzorgingshuizen, moskeeën en kerken, sportverenigingen en bibliotheek. Zo ontstaat een gemeenschappelijk beeld.
4. Het maken en presenteren van het toekomstbeeld van Gouda.
Al deze zoektochten leiden tot één gezamenlijk toekomstbeeld van Gouda als resultaat. Dit beeld stelt de gemeenteraad uiteindelijk vast, samen met een stappenplan om naar dit toekomstbeeld toe te werken.
“Het beeld over de toekomst van Gouda vormen we met zijn allen”. Het proces met alle stappen is te volgen via www.gouda.nl/toekomstvisie. Via twitter, facebook en persberichten communiceert de gemeente over de uitvoering.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
11-10-2018 15:57