Vijf zorginstellingen ondertekenen zorgmanifest

Gouda – Op donderdag 11 oktober ondertekenden vijf grote zorginstellingen (Fundis, Gemiva, het Groene Hart Ziekenhuis, Zorgpartners en Kwadraad) het zorgmanifest. Met ondertekening van dit manifest belooft de zorg aandacht te besteden aan de acceptatie en zichtbaarheid van LHBTI onder zowel medewerkers als cliënten.

Uit landelijk onderzoek onder bewoners van zorginstellingen is gebleken dat veel LHBTI hier niet zichzelf kunnen zijn, omdat zij op basis van geaardheid ernstig worden gepest. Dit is de generatie die vooraan stond bij de strijd voor gelijke rechten van LHBTI. We zijn dan ook erg blij dat de zorginstellingen zich hier nu aan willen binden.

Advertisements

Cees van Treijen van de Stichting Roze Zaterdag Gouda: “Dit manifest is van groot belang en we zijn dan ook enorm blij dat de zorginstellingen zich hiervoor inzetten. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat veel LHBTI-cliënten en medewerkers niet spreken over hun geaardheid. Vooral bij bewoners van de zorginstellingen is dit het geval, omdat zij bang zijn voor pesterijen. Het is natuurlijk zeer zorgwekkend dat de mensen die voor onze rechten en gelijkheid hebben gestreden, op hun oude dag niet zichzelf kunnen zijn. Dit is wat wij op onze beurt voor hen kunnen betekenen, dit zijn wij aan hen verplicht. We hopen dan ook dat meer organisaties, ook buiten de zorg, dit voorbeeld zullen volgen.” De komende periode gaan de zorginstellingen gezamenlijk in gesprek over de inzet en uitvoering van het manifest.

Op 11 oktober wordt wereldwijd de coming-out dag gevierd. Op deze dag hijsen overheidsinstellingen en bedrijven de regenboogvlag, om zo te laten zien dat mensen het recht hebben zichzelf te zijn. Ook in Gouda besteden we hier natuurlijk aandacht aan. Maar het houdt niet op bij het hijsen van de vlag.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
11-10-2018 16:51