Hoe begin je met linkbuilding?

Zou jij graag meer websitebezoekers trekken via zoekmachines? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan linkbuilding. Zonder een sterk linkprofiel zul je namelijk niet hoog ranken. Je kunt dus nog net zo’n sterke content hebben geschreven, maar zonder backlinks kom je niet ver. Maar hoe begin je met linkbuilding?

Bepaal de juiste zoektermen
Allereerst is het belangrijk om op een rijtje te zetten op welke zoektermen je graag gevonden wilt worden in Google. De kans is groot dat je reeds pagina’s met content op basis van deze zoektermen hebt geschreven. Zo niet, dan is dat in feite stap 1. Daarna maak je een lijst met welke zoektermen of zoekwoordcombinaties horen bij welke pagina, oftewel welke termen er naar welke pagina moeten linken. Als je eenmaal een linkbuilding campagne hebt opgezet, wil je namelijk dat er voldoende variatie in de anchorteksten zit, zodat het niet lijkt alsof je links hebt aangekocht.

De domein autoriteit
Hoe waardevol een domein is, wordt vaak uitgedrukt in de domein autoriteit. Dit getal tussen de 0 en de 100 zegt veel over hoe succesvol je linkbuilding strategie is. Het is belangrijk om dit getal te noteren voordat je begint, zodat je kunt zien hoe snel je groeit. Daarnaast moet je ook zeker naar de DA (domain authority) kijken van de websites waar je een link op wilt plaatsen. Het is namelijk aan te raden enkel links te plaatsen op websites met een hogere DA dan die van jou, anders zul je er weinig effect van merken.

Zorg voor sterke content
Je kunt op meerdere manieren een link plaatsen op andere websites. Soms is dit in de vorm van een banner, maar in het merendeel van de gevallen zal het een artikel met tekstlink(s) zijn. Deze tekst moet aantrekkelijk geschreven zijn en de lezer meerwaarde bieden. Je kunt zelf een tekst aanleveren (bijvoorbeeld als gastblogger), maar ook de eigenaar van de website een tekst laten verzorgen of je linkbuilding uitbesteden aan dit online marketingbureau uit Gouda. Bedenk je wel dat het bij linkbuilding doorgaans te doen is om de waarde van de link, en je niet zozeer doelt op het verkrijgen van websitebezoekers via deze link. Je wilt namelijk je DA opkrikken, wat als lange termijneffect heeft dat je hoger rankt in zoekmachines.

Moet je linkbuilding bijhouden?
Heb je eenmaal een redelijk aantrekkelijke domein autoriteit en wil je deze zo hoog houden? Zorg er dan voor dat je elke maand een klein bedrag opzij zet voor linkbuilding. Als je af en toe artikelen met links blijft plaatsen op relevante websites, zorg je ervoor dat je je concurrenten vóór blijft en de resultaten blijvend zijn. Het is echt een ongoing proces, dat je niet zomaar maandenlang wilt negeren. Alleen dan werkt linkbuilding het beste en geeft het je langdurige resultaten.