Heruitgave van de Bachbijbel te bewonderen bij Boekhandel Smit

Gouda – Van 27 tot en met 29 september is bij Boekhandel Smit aan de Korte Tiendeweg 19 in Gouda de Bachbijbel te bewonderen, een heruitgave van de bijbel die de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) gebruikte. Uitgeverij Van Wijnen uit Franeker werkte jarenlang aan dit bijzondere project.

Wie een Bachbijbel bestelt, moet 4800 euro neertellen. Deze prijs komt door de manier waarop het boek is gemaakt. Het zijn zogenaamde facsimile’s. De 4500 pagina’s zijn gefotografeerd en op speciaal papier afgedrukt. Dat is een kostbaar en tijdrovend karwei.

Twintig kilo

De Bachbijbel bestaat uit drie boeken van bij elkaar twintig kilo. Dat komt door de uitlegteksten die in de editie zijn verwerkt. Mensen die deze bijbel lezen, stappen als het ware in de geestelijke wereld van Bach. Je leest de teksten die hij destijds las, en die je ook terugziet in zijn werk als de Matthäus Passion. Ook zie je aantekeningen die hij zelf in zijn bijbel maakte. Zo zette hij ‘NB’ bij een tekst die hij belangrijk vond.

Advertisements
Schat

De bijbel van Bach werd in 1934 bij toeval ontdekt. Een Duitse lutherse predikant was in Amerika en logeerde bij zijn neef, waar de bijbel op tafel werd gelegd. Hij herkende direct de handtekening van Bach. De bijbel werd geschonken aan een Amerikaanse theologische bibliotheek.

Toen uitgever Dingeman van Wijnen deze Bijbel ontdekte, ontstond het idee om een nieuwe uitgave te maken. “We waren er al vrij snel van doordrongen dat dit een schat aan kennis en gevoelens over de muziek van Bach zou opleveren.”

Limited edition

Van de Bachbijbel worden ongeveer 500 exemplaren gedrukt. De eerste 100 hebben hun weg al gevonden naar verschillende kopers. Ook bij Boekhandel Smit kunt u een exemplaar aanschaffen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
17-09-2018 14:33