Helft Nederlanders maakt te veel eten klaar

De helft van de mensen maakt te veel eten klaar en gooit het overschot uiteindelijk weg, omdat de kliekjes worden vergeten, niet goed bewaard zijn of de producten niet meer in het menu van de volgende dag passen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.700 klanten van Coop, vertegenwoordigd in het Coop Luisterpanel.
De meest weggegooide producten zijn brood (16%), gevolgd door salade (14%) en vlees (10%). Bijna iedereen, 4 op de 5 ondervraagden, gooit wel eens eten weg. Driekwart van de ondervraagden is van mening dat dit best voorkomen had kunnen worden. Het verminderen van voedselverspilling staat vaak op het lijstje van goede voornemens.
2014: jaar tegen de voedselverspilling
Jaarlijks verspillen Nederlanders heel wat voedsel: 0,8 miljard kilogram in totaal. Dat komt neer op 50 kilogram etensresten per persoon per jaar die in de prullenbak verdwijnen, terwijl een groot deel daarvan nog prima eetbaar is. Dat is niet alleen zonde en onnodig, maar kost mensen bovendien gemiddeld 150 euro per persoon per jaar. Alle betrokkenen in de voedselketen van consument, producent tot retail hebben zich voorgenomen om in dit jaar aandacht te besteden aan het tegengaan van voedselverspilling.