Gouwenaar wil zwemspektakel in de grachten

Gouwenaar Andy Koolmees wil graag zwemmen in de Goudse grachten. Als het aan hem ligt komt nog in september de eerste editie van de Goudse Singels Swim Challenge. Hij is nog in gesprek met diverse partijen om het initiatief rond te krijgen.

Vorig jaar zwom Koolmees al met toestemming van de havenmeester door de Goudse grachten. Hij vroeg zich af waarom er wel in plassen rondom Gouda wordt gezwommen, maar niet één keer in het centrum in de vorm van een sfeervol evenement. “Met dit zwemevenement wil ik aantonen dat de grachten eigenlijk niet zo vies zijn dan de mensen denken”, zei hij. “Daarnaast is het gewoon leuk. Vanuit het water kijk je met een ander perspectief naar de stad. Het is kolossaler.” In april of mei gaat de gemeente metingen doen naar stoffen in het water. In overleg met de gemeente stemt Andy Koolmees af dat de tweewekelijkse schoonmaak van de grachten plaatsvindt vlak voor het evenement, dat voorlopig gepland staat in september.

Er valt nog veel te regelen, zoals vergunningen, voorzieningen voor deelnemers en sponsoren. “Ik krijg hulp van een vriend met een eigen bedrijf in sportstimulering. neejohHij gaat helpen om vrijwilligers te werven.” Ook De Goudse Sportduikers gaan leden vragen mee te helpen. Voor deelname aan het evenement zal een bijdrage worden gevraagd.

Advertisements

De route van drie kilometer begint bij het Houtmansplantsoen (Fluwelensingel) en loopt door de Blekerssingel, Kattensingel, Turfsingel, maakt een U-bocht in de Museumhaven en finisht bij restaurant De Kleischuur. “Om het zwemspektakel toegankelijk te maken voor minder ervaren zwemmers komt er ook een kortere route van ongeveer een kilometer. Daar werken we nog aan.”