Gouwenaar Aafke van Leeuwen Wereldkampioen

Tijdens de wereldkampioenschappen Jiu jitsu, die afgelopen weekend in het Thaise Bangkok gehouden werden, is de Goudse Jiu Jitska van Den Edel Fun to be Fit Aafke van Leeuwen (23jr) wereldkampioen geworden.

Aafke, uitkomend in de klasse -70kg, was in de eerste ronde veel te sterk voor haar Belgische opponent Wauters (18-07). In de kwartfinale had ook de Poolse Mackowiak niets in te brengen (13-02). In de halve finale moest Van Leeuwen het opnemen tegen de Russische Ivanova, van wie ze nog niet eerder van had weten te winnen. Aafke voelde zich tijdens dit WK echter oppermachtig en was erg vastberaden. Ivanova werd verslagen met 11-09 en de finale was een feit.

De finale ging tussen Aafke en haar landgenote Cynthia Schellingerhout, regerend Europees- en Wereldkampioen, uit Zoetermeer. Ook Schellingerhout kon in de spannende eindstrijd niets aan de onoverwinnelijkheid van Aafke van Leeuwen veranderen. Van Leeuwen werd later die dag dik verdiend gekroond tot kampioen van de wereld.

Naast Van Leeuwen nam ook clubgenoot Boy Vogelzang (20 jr) deel aan het WK in Bangkok.
Ik de klasse -69kg won Boy in de eerste ronde met full ippon (een wedstrijdpunt) van zijn Israëlische tegenstander. In de kwart finale bleek de Russische Europees kampioen Beshenets nog steeds te sterk voor de nog jonge Vogelzang (09-04). In de herkansingen werd eerst gewonnen van Singapore met full ippon.

De tweede herkansing ronde werd een revanche wedstrijd voor Vogelzang tegen de Fransman Cousin die hem uitschakelde tijdens het laatste Europees kampioenschap. Nu was Boy veel te sterk en gaf hij de Fransman het nakijken (11-02). In de bronzen finale wist Vogelzang de sterke Duitser Reichert met 10-08 van zich af te houden en won voor de tweede keer op rij brons op het WK senioren.

Voor trainer/ coach Allard Schulenklopper was dit misschien wel het mooiste en beste WK ooit, door met goud én brons naar Nederland (Gouda) terug te reizen. ‘’Ik ben natuurlijk super trots op Aafke en Boy.’’