Goudse Scholen in debat 

Het Gouds Scholierendebat vindt plaats op vrijdag 9 oktober in het Huis van de Stad. Hoe kijken jongeren aan tegen fair trade en duurzaamheid in Gouda? De debaters van Goudse Waarden, GSG Leo Vroman, Coornhert Gymnasium en Driestar College gaan dan met elkaar in debat. Zij werken hierbij samen met de stichting Fairtrade Gouda. De stellingen gaan onder meer over zonnepanelen, fairtrade producten, culturele diversiteit en spreiding leerlingen over scholen. 

Voor het eerst wordt er dit jaar een beginnerstoernooi gehouden, zodat ook nieuwe debaters en onderbouwleerlingen makkelijker mee kunnen doen. Voor de gevorderde debaters wordt het uitdagende World Schools-format gebruikt waarin ook het Nederlands Kampioenschap voor Scholieren wordt gehouden. Hierbij heeft ieder team 4 langere speeches waarin het debat moet worden opgezet. De debatten worden gejureerd door oud-leerlingen, rectoren, leerlingen, leden van Fairtrade Gouda, gemeenteraadsleden en juryleden.

De scholen en Fairtrade Gouda vinden het belangrijk dat leerlingen leren om standpunten van beide kanten te bekijken en deze zo goed mogelijk te verwoorden. De leerlingen horen daarom ook pas vlak van tevoren of ze voor of tegen zijn.

Het toernooi wordt gehouden in het Huis van de Stad van 12.30 – 17.30 uur, publiek is welkom. Het finaleprogramma begint rond half 4.