Goudse Nieuwe: Martín Pueyo en Natalia Torro

Van Buenos Aires naar Gouda

Gouda – Hun huis is klein en gezellig. Ze drinken Yerba maté met een soort metalen rietje uit een klein kopje. Dé thee van Argentinië, gemaakt van kruiden. Argentijnen drinken het altijd en overal, het is deel van hun cultuur. Martín Pueyo (34) en Natalia Torro (33) wonen sinds kort in Gouda, op steenworp afstand van het centrum. Waarom zijn ze in Nederland komen wonen?

Martín: “In Buenos Aires woonden, werkten en leefden we. We dachten er al eerder over hoe het zou zijn om in een ander land te wonen. Ik werkte als software engineer bij Google in Argentinië en kreeg een aanbod van Suit Supply in Nederland. Ik had al eerder een aanbod gehad van Coolblue maar sprak toen nog niet goed genoeg Engels.” Natalia: “Toen onze wens om naar het buitenland te gaan groeide, dachten we eerst aan Ierland. Martín wilde namelijk beter Engels leren spreken en Amerika was geen optie. Maar het werd dus Nederland. Toen Martín de baan bij Suit Supply kreeg, hielden we dat eerst nog even stil.”

Advertisements

Eerst trouwen Ze trouwden, gingen op huwelijksreis naar Canada en toen ze terugkwamen in Argentinië pakten ze hun spullen en gingen naar Nederland. Een sprong in het diepe.

Eerst trouwen
Ze trouwden, gingen op huwelijksreis naar Canada en toen ze terugkwamen in Argentinië pakten ze hun spullen en gingen naar Nederland. Een sprong in het diepe.

Martín: “De eerste vraag die mijn manager in Nederland stelde, was: ‘Waarom wil je naar dit kleine landje verhuizen waar het koud en nat is? In Argentinië is het mooi weer, het is een mooi land met lekker eten.’ Het was mijn eerste kennismaking met de directheid van Nederlanders.”

Van Amsterdam naar Gouda
Na twee tijdelijke contracten, kreeg Martin een vast contract. Tijd om hun tijdelijke onderkomen in Amsterdam Zuid Oost te verruilen voor een koophuis. Martín: “De eerste maand in Amsterdam voelde als vakantie. We moesten in Argentinië overal over nadenken: werken, wonen, financiën. Ik was gewend om twee uur te reizen om naar mijn werk te gaan in Buenos Aires. Hier gaat alles makkelijker en is alles beter geregeld. De mensen waren zo behulpzaam, we voelden geen discriminatie.” Natalia: “De eerste vijf maanden hier waren het moeilijkste voor mij. Ik ben hier niet op vakantie en ik wil wat doen. Eerst heb ik van alles geregeld, leerde ik Nederlands en had een parttimebaan. Ik werk nu als freelance vertaler en dat is fijn.”

De keuze voor Gouda is weloverwogen gemaakt. Martin en Natalia bezochten diverse steden om te kijken hoe het daar was. Martin: “Gouda ligt ideaal. Met de trein ben je zo in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. We vonden Gouda een leuke stad. Het is perfect zo. We vinden het leuk om naar de kaasmarkt te gaan en de vele toeristen te zien.”

De verborgen schatten van Gouda
Natalia: “We wilden graag wonen op een plek waar nog wat te doen is na vier uur ’s middags. We wonen nu ideaal, op loopafstand van de bioscoop, restaurantjes en het centrum. Er is zoveel geschiedenis hier. We ontdekken veel tijdens onze wandelingen door de stad. Het is heel interessant om al die monumenten te zien en te bezoeken. We kwamen erachter dat de dochter van Pablo Neruda (Chileens dichter en nobelprijswinnaar red.) hier begraven ligt. We ontdekken de verborgen schatten van Gouda.” Martin werkt en sport in Amsterdam en zijn sociale leven speelt zich voornamelijk daar af. Hij wil wel graag meer mensen in Gouda ontmoeten. Natalia doet dat op haar eigen manier. Natalia: “Ik zou wel graag vrijwilligerswerk doen, maar dan wil ik beter Nederlands kunnen spreken. Ik praat veel met mensen, in winkels, in het zwembad, in de buurt. Veel vrienden hebben we nog niet. Mensen herkennen me wel. Dat komt waarschijnlijk omdat ik altijd vragen stel aan iedereen.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

29-09-2018 08:00