Goudse bestuur teruggefloten na achterkamertjespolitiek

Gouda – Het Goudse bestuur is in een poging nieuwe audio/visuele middelen voor de raadzalen aan te schaffen hard teruggefloten door de gemeenteraad. De raadsleden waren onaangenaam verrast toen bleek dat het bestuur alvast zonder haar toestemming was begonnen. Bovendien was de vergadering zo ingericht dat het besluit overhaast moest worden genomen, zo licht burgerraadslid Theo Lucas van GBG toe: “Dat betekent dat er een voorvergadering om 19.00 uur was, waarin dan moest worden besloten dat het allemaal goed was. En om 20.00 uur was er een raadsvergadering van één agendapunt, dat dat even goedgekeurd moest worden”.

Maar dat even afhameren liet de raad niet gebeuren. Gaandeweg het debat bleek dat al in februari dit jaar is begonnen met de aanbesteding. Hierin worden onder andere het budget en de eisen aan het materiaal omschreven, in de zoektocht naar een geschikte uitvoerder. En dat terwijl de raad gaat over het budget en hoe dat wordt besteed. Het was de voorzitter die na drie kwartier vergaderen belandde op dit punt: “Hebben we dit [in februari] besloten, want dan is er eigenlijk al besloten dat we niet meer terug kunnen”. Hierop ontstond verwarring en irritatie onder gemeenteraadsleden.

225.000 euro
Inhoudelijk ging de aankoop over de vraag of de microfoons en videomiddelen in de zalen perse nu moesten worden vervangen, of dat het ook volgend jaar kan. Tweede keuze is of er twee of drie raadzalen mee dienen te worden uitgerust, voor parallel gebruik. Er is in 2017 een bedrag vrijgemaakt van om en nabij 225 000 euro, bedoeld voor vervanging in 2019. Het exacte aanbestedingsbedrag wilden de raadsleden niet prijsgeven. De hoop van het bestuur was dat de vernieuwing tijdens het zomerreces al zou kunnen worden gedaan, al was niet zeker of de beoogde aanbieder dat kan leveren. Wethouder Michiel Bunnik wist niet te overtuigen van de noodzaak de knoop nu door te hakken. De wethouder gaf wel aan dat de aanbesteding kosteloos is te beëindigen.

Advertisements

Druk op raadsleden
Omdat er nog verschillende keuzes zijn en er veel vragen leven, lijkt de gemeenteraad daar nu op aan te sturen. De frustraties waren woensdag 17 april niet van de lucht. Anna van Popering van de Christenunie bijvoorbeeld vond de ‘procesgang buitengewoon vervelend’. Ook VVD’er Verkuijl zag het ‘dramatische verloop van deze hele besluitvorming’. Tijdens de stemming of over het punt nog zou worden besloten, vanaf 20u, stemde de gemeenteraad vrijwel unaniem tegen.

Het uitstel van de vervanging is zo deels te wijten aan het slecht gecoördineerde proces. Gelukkig leverde de flater ook nog een leuk moment op, vond Theo Lucas. “De officiële vergadering moest wel geopend worden en gelijk weer gesloten”, zegt hij telefonisch. Binnen twee minuten: “De kortste raadsvergadering ooit”!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

29-04-2019 12:00