Gouda Oost staat stil bij voorvechters voor de vrede

Gouda – De ambassadeur van Zweden Per Holmström onthulde dinsdagmiddag 27 mei samen met leerlingen van basisschool Wereldwijs enkele van de 12 informatieborden die uitleg geven over de mensen naar wie straten in Gouda Oost zijn genoemd: winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. In de stromende regen liep de groep van bord naar bord en na de onthulling las een van de leerlingen de tekst van het van het informatiepaneel voor. 

“De borden leren ons met hoeveel gedrevenheid, creativiteit, inzet en zelfopoffering deze mensen uit allerlei landen zich hebben ingezet voor de vrede”, zei Wim van der Hoeven, voorzitter van Wijkteam Oost. Hij noemde het essentieel dat de herinnering aan deze mensen bewaard blijft om te dienen als een voorbeeld voor ons eigen gedrag. Deze mensen hebben zich ingespannen voor de vrede. “Vrede begint in je eigen wijk”, hield Wim van der Hoeven de wijkbewoners voor die samen waren gekomen in het Nelson Mandela Centrum. Hij vroeg ook aandacht voor Lisanne Mudde, die als havoleerling van het Driestar College de borden in het kader van haar profielwerkstuk heeft gemaakt. Ze schreef ook de teksten ervoor zocht de foto’s erbij en regelde copyright.

Luisteren
De ambassadeur van Zweden die zijn toespraak in het Nederlands begon, vestigde de aandacht op de Zweed Nathan Söderblom, wiens informatiebord hij als eerste zou onthullen. Söderblom was iemand die vond dat je ook moet luisteren naar mensen die je je vijanden zou noemen. Je moet uitvinden wat je gemeen hebt met elkaar. Holmström zei het een mooi initiatief te vinden om de wijkbewoner de kans te geven mensen achter de straatnaamborden beter te leren kennen.

Advertisements

De straten die zijn genoemd naar de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede zijn allemaal te vinden in de buurt Vreewijk in Gouda Oost. Op dit moment zijn er 12 informatieborden af; er volgen er later nog meer.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl