“Het gaat goed, maar Gouda heeft financieel nog wel een weg te gaan”, dat was de boodschap van wethouder Jan de Laat (Financiën) bij de presentatie van de Jaarstukken 2016. Het college blijft daarom vasthouden aan een voorzichtig financieel beleid.
Het afgelopen jaar zijn veel belangrijke projecten gerealiseerd, zo blijkt uit de stukken. De Sociaal teams zijn bijvoorbeeld verder ontwikkeld en er kwam een nieuwe stadsentree bij de Kleiweg. Het college is positief over alle resultaten en wil stadinitiatieven waar mogelijk ondersteunen. Het jaar 2016 was, zo memoreerde Jan de Laat, ook bijzonder vanwege de bestuurscrisis. Op financieel gebied was het voormalige college voorzichtig en dat bleef men ook in de nieuwe samenstelling. Dat beleid en enkele meevallers (zoals de huizenmarkt die zich positiever ontwikkelde dan gedacht en gunstige renteontwikkelingen) leverden de gemeente voor 2016 een positief resultaat op van dertien miljoen euro. Dat bedrag wordt onder meer ingezet om de algemene reserve en ook de reserves op sociaal gebied te versterken. Vooral op het laatste gebied verwacht men nog verdere bezuinigingen vanuit het Rijk.
Dure gemeente
Gouda behoort tot de duurste gemeenten; vooral de lokale heffingen zijn verhoudingsgewijs hoog. Het gunstige resultaat betekent volgens De Laat niet dat Gouda nu de strakke financiële touwen laat vieren. De hoogte van de schuld van de stad daalt wel, maar is nog steeds ruim boven de norm die door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt gehanteerd. Bovendien verwacht de wethouder nog ‘zwaar weer vanuit Den Haag’’.