“Maak van Gouda een volledig zelfvoorzienende, op zonne-energie functioneerde stad of regio”, dat zei Willem Vermeend (voormalige staatsecretaris van Financiën) afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst in het Huis van de Stad.
De gemeente Gouda had samen met de ABN AMRO bank een aantal ondernemers uit het Goudse bedrijfsleven uitgenodigd om te praten over de toekomstige economische kansen voor Gouda. Waar zou Gouda zich op moeten gaan richten? Zou Gouda de technologie hub van Nederland moeten worden met een focus op het ‘Internet of Things’* in combinatie met industrie? De ABN AMRO heeft onderzocht dat in deze hoek kansen liggen voor het bedrijfsleven in Nederland. De aanwezige dames en heren luisterden vol interesse, maar kwamen er nog even niet uit.
Ondernemers inspireren
Willem Vermeend was uitgenodigd om de Goudse ondernemers te inspireren. Hij gooide het over een heel andere boeg. “Ondernemingen zullen de komende jaren steeds bewuster om moeten gaan met hun belasting op de omgeving en energieverbruik. Groene energie is van groot belang en wordt steeds betaalbaarder. De zonne-energie ontwikkeling is koploper”, aldus Vermeend. “Laat Gouda een eigen zonne-energiepark aanleggen en heel Gouda inclusief haar bedrijven voorzien van haar eigen groene energie. We zouden tevens batterijpakketten kunnen vullen zodat mensen en bedrijven buiten de regio ook de Goudse groene energie kunnen gebruiken. Deze insteek zal zeker nieuwe bedrijven aantrekken. Zowel innovatieve startups als bedrijven die het groene imago nodig hebben voor hun business.” Groen is de toekomst! Aldus Vermeend.
Goed technisch onderwijs nodig
Na ander half uur zat de tijd er op en moesten de gasten weer terug naar hun eigen bedrijf om de problemen van de dag op te pakken. Welke zijn dat? Goed technisch onderwijs, zei een bezoeker. Een goede techneut of ict’er is nauwelijks te krijgen in de regio. Toch was er wel een eerste zaadje gelegd tijdens deze maandagmiddag en een vervolg zal er ook komen. Want wie nu zaait zal ooit oogsten.
* ‘Internet of Things’
‘Internet of things (IOT)’ zijn apparaten die via het internet informatie uitwisselen en op basis van deze informatie kunnen handelen. Het IOT ontwikkelt zich snel doordat er steeds meer slimme sensoren worden ontwikkeld die in allerlei onderdelen van onze maatschappij worden geïmplementeerd. Van de dijken, auto’s tot aan polsbandjes. Overal zijn sensoren die informatie verzamelen en die kunnen delen.