Gouda gaat asielzoekers opvangen in PWA-kazerne

De PWA-kazerne in Gouda wordt de komende tien jaar een asielzoekerscentrum (AZC) voor 500 personen. De opvang geldt voor ongeveer tien jaar en start medio 2016. Dat heeft het college woensdag bekend gemaakt. De omwonenden van de kazerne werden op diezelfde dag per brief op de hoogte gesteld.

Het COA, dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers in Nederland, heeft zijn oog laten vallen op de PWA-kazerne en aan de gemeente Gouda gevraagd haar medewerking te verlenen aan de opvang van de vluchtelingen. De PWA-kazerne is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en de opvang van vluchtelingen past in het bestemmingsplan Het gebouw heeft een maatschappelijke functie. De gemeente kan daardoor, zelfs als zij zou willen, zo’n verzoek niet weigeren.
De komende twee maanden gaat het COA kijken hoe het pand geschikt kan worden gemaakt voor de vluchtelingen. Pas als dat duidelijk is, wordt bekend wat de doelgroep zal zijn: alleenstaanden of gezinnen met kinderen. Het gaat hierbij niet om noodopvang, maar om mensen die al een verblijfsstatus hebben en om vluchtelingen die wachten op een uitspraak daarover door de IND.
Met de invulling als AZC lijkt de komst van een megamoskee van de baan. De gemeenteraad van Gouda besloot deze zomer dat de moskee er niet moest komen. De gemeente heeft het COA met klem verzocht de ervaringen en aandachtspunten uit de eerdere discussies nadrukkelijk te betrekken bij de uitvoering van de plannen om van de PWA-kazerne een regulier AZC te maken.
De gemeente en het COA organiseren binnenkort samen een bewonersbijeenkomst, waarin zij meer informatie geven en ingaan op vragen van bewoners.