Gouda 750 jaar: op naar de Grote Goudse Estafette

Gouda – In 2022 bestaat Gouda 750 jaar! Op 19 juli 1272 verleende graaf Floris V van Holland stadsrechten aan Gouda. Een mijlpaal die groots gevierd zal gaan worden, met alle Gouwenaars en bezoekers van de stad. Een mooie aanleiding om terug te kijken naar de rijke historie van Gouda, maar vooral ook een uitgelezen moment om vooruit te kijken naar wat Gouda in de toekomst te bieden heeft. Voormalig wethouder Daphne Bergman onthulde op 18 januari tijdens haar afscheid het logo en de website van Gouda 750 jaar in Cultuurhuis Garenspinnerij.

Grote Goudse Estafette
Het jubileumjaar van Gouda moet een memorabele gebeurtenis worden voor alle Gouwenaars. Daarom gaat op 19 juli 2021 de Grote Goudse Estafette van start. In de Grote Goudse Estafette organiseert iedere wijk festiviteiten die in het teken staan van Gouda 750 jaar. Bedrijven, verenigingen, scholen, inwoners en andere enthousiaste partijen worden gevraagd om de handen ineen te slaan en iets te organiseren wat past bij het karakter van die wijk. Denk aan een sportfestijn, culinair event, ‘hackaton’, creatieve beurs of iets heel anders. Vanaf september 2018 zullen inspiratiesessies in de wijken georganiseerd worden om alle plannen te verzamelen en op zoek te gaan naar organisatiekracht.

‘Grande Finale’ in de binnenstad
De Grote Goudse Estafette bouwt op naar een ‘Grande Finale’ in de binnenstad. De Grande Finale is geïnspireerd op de slotceremonie van de Olympische Spelen. Het wordt de climax van alle festiviteiten. Gouwenaars en bezoekers van Gouda worden uitgenodigd in de binnenstad om de verjaardag van Gouda te komen vieren. De Grande Finale zal de komende jaren door Gouwenaars vormgegeven gaan worden.

Advertisements

Goudse Geheimen
In aanloop naar het jubileumjaar worden ‘Goudse Geheimen’ verzameld. Goudse Geheimen zijn kleine en grote (persoonlijke) verhalen, herinneringen van Gouwenaars. Anekdotes over bijzondere Gouwenaars, over opvallende gebeurtenissen en over mooie plekken in de stad. Verhalen die de trots van de Gouwenaars op hun stad laten zien. Deze verhalen kunnen ingediend en gelezen worden op de website www.goudsegeheimen.nl.

Meer informatie over Gouda 750 jaar is te vinden op www.gouda750jaar.nl. Volg Gouda 750 jaar ook op Facebook, Twitter en Instagram.