Goud in Amsterdam voor turnster Kristina Tergau

Turnster Kristina Tergau uit Zevenhuizen, die turnt bij Dans- en Turnvereniging TOOS uit Waddinxveen, heeft op zaterdag 9 januari een gouden medaille gewonnen tijdens een voorronde voor het NK turnen.

Maar liefst 9 turnsters van TOOS namen deel aan de eerste van twee plaatsingswedstrijden van de regio Zuid-Holland Noord, in de Amsterdamse Turnhal SportXperience. Via deelname aan deze wedstrijden kunnen de turnsters zich plaatsen voor de districtsfinale van Zuid-Holland én de halve finale van het NK.

In de categorie Jeugd 2, 3e divisie, zouden twee turnsters van TOOS deelnemen: Liz de Vos en Kristina Tergau. Maar Liz de Vos moest zich helaas afmelden, vanwege een blessure. Kristina Tergau stond er dus alleen voor, maar ze presteerde uitstekend op alle vier de onderdelen sprong (1e), brug (2e), balk (2e) en vloer. Zij behaalde met een totaalscore van 44.375 punten vrijwel moeiteloos de eerste plek. Ze mocht een gouden medaille mee naar huis nemen en heeft bovendien goede vooruitzichten op doorstroming naar de halve finale van het NK later dit jaar.

Voor Iris Mulders verliep de wedstrijd in Amsterdam minder probleemloos. Zij was meteen zaterdagochtend al aan de beurt, in de categorie Junior Supplement D. Het was voor haar de eerste wedstrijd na een jaar met blessures. Haar brugoefening verliep niet vlekkeloos, helaas pakte ze een ligger wissel niet. Op dit onderdeel verloor ze dan ook veel punten. Maar daarna pakte ze de wedstrijd weer bijzonder gemotiveerd op. Balk, vloer en sprong leverden nette scores op. Uiteindelijk werd Iris Mulders 30e, met als uitschieter een 7e plek op de balk. Op 6 februari krijgt ze de kans om zich (nogmaals) te bewijzen.

Anne Lotte Fickweiler en Nikkie van der Slik (pupil 2 N3) waren eveneens in de eerste wedstrijd aan de beurt. Ze haalden beiden goede scores op sprong en brug. De vloeroefening van Anne Lotte Fickweiler werd door de jury beoordeeld met een 13.100, goed voor een 12e plaats, maar Nikkie van der Slik liet op dit onderdeel wat punten liggen.
De vier jonge turnsters Britt Burger, Maron Lugthart, Dewi Boom en Nynke Walstra waren in de tweede wedstrijd aan zet. Ze turnen alle vier in de categorie Pupil 1, N3. Britt Burger haalde op vloer, mede door een geslaagde Arabier Flik Flak Flik Flak, een keurige 13.900 punten. Op sprong en brug vochten de turnsters voor wat ze waard waren, maar op balk lieten ze kostbare punten liggen. Dit betekende dat ze bij deze wedstrijd (nog) niet in de top 10 terecht kwamen.

In de laatste wedstrijd mocht Nadia Koedoot haar kunsten vertonen. Zij turnt in de categorie Senior Supplement C. Ondanks volkomen kapot geturnde handen, vol met blaren, wist ze toch een knappe 8e plaats te behalen. Ze werd 7e op balk met een 10.800 en 5e op sprong met een 11.550.

Alle negen turnsters kunnen terugkijken op een geslaagde eerste wedstrijd. Ook al waren de resultaten niet altijd even constant, ze stromen allemaal door naar de volgende ronde. Dat biedt perspectief voor de rest van het turnseizoen.