Goed georganiseerde Intocht Sinterklaas in Gouda, met een zwart randje

Vandaag 15 november 2014 kwam Sinterklaas aan in Gouda. Duizenden kinderen stonden in de stromende regen te wacht op het moment dat de stoomboot (waar overigens geen stoom uit kwam) arriveerde op de IJsselkade.

Eerst kwamen er vele boten met alleen pieten aan. Dit jaar in alle soorten en kleuren van wit tot zwart en natuurlijk gele pieten en stroopwafelpieten. De laatste vielen overigens niet op in de massa van pieten. Daarna kwam Sinterklaas aan in Gouda.

Na een tocht langs de mooie grachten van Gouda arriveerde de Sint met zijn gevolg op de markt, alwaar hij snel het (oude)stadhuis in verdween. Om vervolgens na lang wachten op het bordes aan de achterkant van het Stadhuis kort te verschijnen. De sint groette iedereen, nam een cadeau in ontvangst en verliet het bordes. Tot zover het kinderverhaal.

Advertisements

Ondertussen ontstond er op de markt aan de buitenranden van het publiek een heel ander tafelreel. Hoewel niet toegestaan ontstond er protest op de markt van tegenstanders van Zwarte Piet en daarna ook weer van voorstanders. De politie splitste delen van het publiek met een cordon. Diverse malen werden groepen mensen uit het publiek gehaald. In totaal zijn 90 mensen (waren er eerst 60, later bijgesteld naar 90) aangehouden. Dit tafereel werd buiten de camera’s van de NTR live uitzending gehouden door de regie.

Het politie optreden was, zover waargenomen door uw verslaggever, goed en kordaat. Alles bleef onder controle, hoewel voor een aantal kinderen en hun ouders de arrestaties om hun heen traumatisch geweest moet zijn.

Na afloop van de intocht gaf de burgemeester van Gouda – Milo Schoenmaker- aan diep teleurgesteld te zijn dat volwassen mensen het kinderfeest op de markt kwamen verstoren. Er waren plekken gereserveerd voor protest. Daar had men zich niet aan gehouden.

Gouda kan terugkijken op een perfect georganiseerd kinderfeest. Alles was tot in de kleine puntjes geregeld. Het feit dat volwassen gaan demonstreren op de markt tussen de kinderen zegt meer over de demonstranten dan over de organisatie. De vraag die blijft hangen is “hoe nu verder”. Wordt een Sinterklaas intocht een platform voor politieke uitingen. Krijgen we voetbaltaferelen zoals die ontstonden aan het einde van de jaren 70? Ik denk dat de Kerstman snel populairder zal worden.

Aankomst Sinterklaas
Sinterklaas intocht
Burgemeester Milo Schoenmaker
Kinderen wachten op de Sint
Sinterklaas op de markt
Sinterklaas intocht
Intocht sinterklaas rellen
Intocht Sinterklaas rellen
De Sint en zijn Pieten