Geschatte schade jaarwisseling in Zuidplas: 5.000 tot 10.000 euro

Zuidplas – De jaarwisseling in de gemeente Zuidplas is feestelijk gevierd en in het algemeen zonder grote incidenten verlopen. Helaas is in alle dorpen vuurwerkschade geconstateerd aan zowel privé-, niet-gemeentelijke (o.a. NS-station, bushokjes) als gemeentelijke eigendommen. Ondanks dat er op tijd maatregelen zijn genomen om vuurwerkschade in de openbare ruimte zoveel mogelijk te beperken, zijn er schadeposten te betreuren. Op basis van een eerste schouw op 2 januari 2020 wordt er voorlopig rekening gehouden met een schadebedrag van 5.000 tot 10.000 euro. De gemeente vraagt inwoners om informatie of tips die leiden naar de daders, door te geven aan de politie. 

Elke vernieling is er één te veel 

Burgemeester Han Weber, die voor het eerst de jaarwisseling in de gemeente Zuidplas heeft bijgewoond, verklaart: “De jaarwisseling zou voor iedereen een feest moeten zijn. Gelukkig is die voor de meesten ook zo verlopen. Des te teleurstellender vind ik het, dat er lieden zijn die het voor anderen verknallen en onze samenleving opzadelen met de kosten van vuurwerkschade en vandalisme. Elke vernieling in de openbare ruimte is er één te veel. We gaan proberen de kosten op de daders te verhalen. Help ons daarom met uw tips of getuigenverklaring en neem contact op met de politie.” 

Bezoek burgemeester Weber aan Dorrestein 

Tijdens de jaarwisseling is door bewoners nabij winkelcentrum Dorrestein veel overlast ervaren. Niet alleen van het vuurwerk zelf, maar ook van de nadelige gevolgen. Vrijdagochtend heeft burgemeester Han Weber samen met een aantal ambtenaren een bezoek gebracht aan winkelcentrum Dorrestein en persoonlijk met gedupeerden gesproken over de overlast en de schade die is ontstaan. 

Schadeposten 

De schade die tot nu toe is geconstateerd, betreft acht prullenbakken, twee glascontainers, diverse verkeersborden, een lantaarnpaal, enkele speeltoestellen en asfalt om en nabij vreugdevuren. Het voorlopige schadebedrag is een eerste schatting, de kosten kunnen nog afwijken. Op korte termijn volgt het definitieve kostenoverzicht. 

In de voorgaande jaren was de schade 5.000 euro (2018), 12.000 euro (2017), 18.000 euro (2016), 30.000 euro (2015) en 40.000 euro (2014). De daling is onder andere te danken aan preventieve maatregelen en het intensieve toezicht op vuurwerkoverlast door de handhavers en politie. Daarnaast draagt de inzet van onze inwoners bij aan het voorkomen van onnodige vernielingen. 

Oproep 

De gemeente doet een oproep aan alle inwoners om informatie over vandalisme en vernielingen door te geven aan de politie. Dit kan via 0900-8844, maar ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

03-01-2020 15:45