Gemeenteraad Vlist continueert subsidie Cultureel Centrum Concordia

Dinsdagavond 16 december heeft de gemeenteraad van de gemeente Vlist tijdens haar laatste raadsvergadering de subsidie voor Cultureel Centrum Concordia voor drie jaar verlengd. Deze beslissing past bij de afspraken over de nieuwe start van Concordia die enkele jaren geleden werd ingezet.
Voorzitter Harry van der Voet: “We zijn de raad zeer erkentelijk voor hun vertrouwen in de volgende fase voor Concordia binnen de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.”

Bijna 10 jaar geleden leek het voortbestaan van het gebouw Concordia vrijwel uitgesloten. De gemeente leed jaarlijks fors exploitatieverlies, het pand was in een deplorabele staat en het gebruik nam steeds verder af. De gemeenteraad zocht naar oplossingen en die werden na veel inspanningen gevonden. De Stichting Cultureel Centrum Concordia werd opgericht en het pand van de gemeente gekocht. Concordia werd in modern bruikbare staat gebracht en daarmee geschikt voor een nieuwe toekomst. De totale kosten van circa € 900.000,- werden door de Stichting Cultureel Centrum Concordia bij een bank geleend.

Penningmeester Paul Sterk: “Concordia moest, passend binnen de kerntaken van Haastrecht, voor de regio een bruisend Cultureel Centrum worden. Duidelijk was dat die taak, zelfs met veel vrijwilligers, niet zonder gemeentelijke subsidie kan bestaan, ook niet na een eerste periode van 5 jaar. Dat geldt bij vrijwel alle vergelijkbare culturele centra.”
Van der Voet: “In 2015 gaat voor Concordia een nieuwe periode in: de eerste vijf theaterseizoenen zijn succesvol gebleken. De 55 vrijwilligers zorgen met grote inspanningen voor een bruisend centrum met een breed cultureel programma voor jong en oud. Jaarlijks ontvangt Concordia meer dan 10.000 bezoekers. De bankschuld is in vijf jaar met bijna twee ton afgenomen. Theaters en culturele programma’s hebben de laatste jaren last gehad van de recessie, maar we zijn er van overtuigd dat mede dankzij de verlengde financiële ondersteuning de toekomst van Cultureel Centrum Concordia gewaarborgd is.”

Advertisements