Column – Om maar meteen met de kerkdeur in huis te vallen: stel dat iemand een steen van de Turfmarktkerk op zijn hoofd had gekregen, kan het slachtoffer de letselschade dan verhalen? Ja, dat kan. Hoe? De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid. Iemand die gebruik maakt van het gebouw of langsloopt, hoeft niet te rekenen op vallende stenen, dakpannen, afbrekende leuningen enzovoorts. Als dit wel gebeurt, kun je de eigenaar aansprakelijk stellen.
Je moet stellen dat het gebouw gebrekkig is, omdat het niet voldoet aan de eisen die je eraan mag stellen. Het draait dus om het begrip ‘gebrek’. Als dit gebrek gevaar oplevert en iemand daardoor schade oploopt, is de eigenaar aansprakelijk.
Een eigenaar is zelfs aansprakelijk als hij niet eens weet dat er een gebrek is. Is een eigenaar wel bekend met een gebrek en het gevaar, maar kan hij het niet direct verhelpen, dan moet hij mensen waarschuwen. Als er dan toch een ongeval gebeurt kan het zijn dat hij niet aansprakelijk is of dat het slachtoffer een deel van de schade niet vergoed krijgt. Dus op het moment dat de gemeente als eigenaar de omwonenden van de kerk vraagt te vertrekken en zij doen dit niet, is er een juridische discussie over de aansprakelijkheid.
Heeft u vragen over dit onderwerp of over een andere letselschadekwestie? Neem dan contact met mij op.
Annelies van Dorp
advocaat letselschade
tel. 0172-427077
a.vandorp@berntsenmulder.nl
23-11-2018 09:00