Fietsen in spoor van Erasmus

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Carolyt Koops gaat haar droom najagen. In het Pinksterweekend zal ze naar Bazel reizen waarvandaan ze met haar ‘tjalk’ in zes weken naar Nederland terugfietst in de sporen van Erasmus.

Velen kennen Carolyt Koops van haar alter-ego ‘Margaretha Goudana, de moeder van Erasmus’. Zij is vaak aanwezig bij evenementen en vertelt over Erasmus, zijn werk en de tijd waarin hij leefde. Een paar jaar geleden zegde ze haar baan op bij Bibliotheek Gouda om haar droom na te jagen. Getriggerd door een oud familieverhaal wil ze met haar met haar ‘tjalk’ rondreizen om verhalen te vertellen en mensen met elkaar te verbinden. Carolyt Koops vertelt over het ontstaan van haar plannen: “Mijn voorvaderen hebben een model van een tjalk gebouwd, De Drie Gebroeders, die van generatie op generatie werd doorgegeven. Uiteindelijk belandde deze boot in 1973 in het Hannemahuis in Harlingen. Dit bracht met op het idee om deze tjalk na te laten bouwen en dit model te bevestigen aan een fietskar. De historische schepenbouwer ToetGouda maakte een prachtige replica, de Marian Gouda, en monteerde deze op mijn bakfiets. Deze vulde ik met boeken waarover ik met mensen onderweg in gesprek ging. Helaas bleek dit model te kwetsbaar waardoor het onderweg beschadigde.” Uiteindelijk vond ze met zeilmaakster Else Hofstede een alternatief door een foto van de tjalk op een zeildoek te printen en dit in de vorm van een boot aan de fietskar te bevestigen. Hiermee reist ze nu door Gouda en binnenkort dus vanuit Bazel naar Nederland.

Gedachtegoed

“Ik begin in Bazel waar Erasmus is overleden en begraven ligt. Vanuit daar fiets ik langs de Rijn en bezoek ik onder andere Keulen waar Erasmus heeft gewoond en ik breng een bezoek aan het Gutenbergmuseum Mainz waar de drukpersen staan waarmee Erasmus’ werk gedrukt werd. Verder weet ik nog niet precies waar ik heen zal gaan. Erasmus was een reiziger, dus hij verbleef in veel plaatsen. In Nederland ga ik nog langs Deventer waar hij op de universiteit heeft gezeten. Tijdens mijn reis zal ik met mensen in gesprek gaan over zijn gedachtegoed die nog steeds actueel is: vrede en verdraagzaamheid. Natuurlijk zal ik ook over Erasmusjaar in Gouda vertellen dat volgend jaar plaatsvindt. Dit was mede de aanleiding voor deze reis. Op zondag 17 mei om 14.00 uur in de Jeruzalemkapel geeft ze tekst en uitleg over deze reis.

Advertisements

Door Bonnie van Doorn