Eten, drinken, feesten in De Lichtfabriek

Het aftellen is begonnen tot de opening van De Lichtfabriek. Eigenaren Sharon en Lennart van Gastel gaven vrijdag 20 maart alvast een kijkje in het monumentale pand bij het Bolwerk. Ondanks dat er nog wel wat klussen moeten worden geklaard, kan iedereen er vanaf 17 april komen eten, borrelen of feesten.
Waar tot een half jaar geleden alleen nog vier muren stonden, is nu een complete horecagelegenheid gerealiseerd die bestaat uit twee verdiepingen. In de ruimte op de begane grond, waar straks feesten en partijen worden gehouden, vertelt Lennart over het traject dat ze hebben afgelegd. “Tweeëneenhalf jaar geleden waren we al bezig met dit project tot projectontwikkelaar Bontenbal failliet ging. In augustus 2014 kwamen we alsnog tot een overeenkomst. Achteraf kunnen we zeggen dat dit het juiste moment is geweest. We zijn er nog meer klaar voor dan toen.” Via een trap bereiken we de grote ruimte die straks plaats biedt aan 110 zitplaatsen. Langs de enorme raampartijen komen tafeltjes met daarachter een omheining. Blikvangers zijn het balkon, de originele katrollen en de stijlvolle bar. “Nadat het veertig jaar dichtgetimmerd is geweest, komt het pand met al zijn originele details helemaal tot zijn recht. Zoals de lichte muren, de houten balken en de ramen”, vertelt Sharon. Achter de bar is de open keuken. “Onze chef-kok, Marco Anker, zetten we zo met zijn team in de spotlights.
Verticale tuinen
Marco Anker wil vooral ‘eerlijk en stoer eten’ op tafel zetten. “Geen liflafjes, maar eten zoals het tachtig jaar geleden werd gemaakt met een twist van nu.” Sharon vult aan: “We willen terug naar de basis. De groenten en kruiden komen onder andere uit de verticale tuinen die straksaan het plafond hangen.” Als inspirator voor het concept van De Lichtfabriek noemen Lennart en Sharon de fabrieksarbeider Hendrik. “Hij is de verpersoonlijking van het pand. Veertig jaar geleden deed hij het licht aan in de fabriek. Met zijn motto ‘hard werken en niet zeuren’ past hij in onze formule. We hebben hem geportretteerd en je komt hem overal tegen.” Het thema rauw en stijlvol komt ook terug in de biersoorten die worden geserveerd. “Met goede speciaalbieren willen we kwaliteit en beleving combineren.”De Lichtfabriek zal dagelijks ontbijt, lunch en diners serveren. Bovendien is er elk weekend livemuziek. Zie voor meer informatie en reserveringen: www.lichtfabriekgouda.nl.
Lichtfabriek-HenrietteKoolmees-81