Eind deze maand valt het doek voor De Balzaal in de PWA kazerne

SONY DSC

Gouda – De Balzaal in Gouda is voor velen een bekend begrip. Geny Wuestman, de drijvende kracht achter dit fenomeen, heeft bijna negen jaar onafgebroken gebruik gemaakt van deze ruimte. Om precies te zijn gaat het om de voormalige Prins Willem Alexander kazerne die al aan heel wat maatschappelijke bestemmingen huisvesting bood. De eerste zeven jaar huurde Wuestman de ruimte op basis van een anti kraak constructie. Twee jaar geleden werd die overgenomen door scholengemeenschap de Goudse Waarden. Per 1 december heeft deze school alle beschikbare ruimte van het gebouw nodig en dat betekent voor Wuestman ‘einde oefening’.  

Maatschappelijke doelen
Wuestman gebruikte de ruimte voornamelijk voor haar biodanza workshops. Vier groepen per week, vele dansdagen, avonden en weekenden leidde ze daar. Biodanza is een dans systeem dat in de jaren 70 werd ontwikkeld door de psycholoog en medisch antropoloog Ronaldo Toro. De voormalige officiersmess was met haar houten vloer en sfeervolle ambiance een perfect  podium voor dansen op blote voeten.

Die sfeer heeft Wuestman er overigens zelf ingebracht, samen met de vele deelnemers die bij haar kwamen dansen. Toen ze in 2012 begon was dit een plek waar sfeer nog ver te zoeken was. Met smaakvolle decoratie, en meubels die van alle kanten werden aangedragen werd de Balzaal voor veel mensen een tweede huiskamer. Ook landelijke evenementen zoals de dag van de liefde, seminars met Willem de Ridder, Kiara Windrider. Dansevenementen met grote namen als Marcello en Alejandro Toro trokken soms meer dan 100 dansers in deze ruimte.

Advertisements

Hoe definitief is definitief
”Of het echt afgelopen is…? Tja daar gaan we wel vanuit” zegt Wuestman. ”Maar we hebben wel vaker momenten gehad dat het universum ons positief gezind was. Een nieuwbouwplan voor seniorenwoningen, een Moskee, een opvangcentrum voor asielzoekers, toen weer een scholengemeenschap. Iedere keer dachten we van nu is het voorbij. En iedere keer kwam er weer een ander perspectief. De projectontwikkelaar kreeg zijn project niet rond met de gemeente, de moskee werd afgeschoten met één stem verschil in de gemeenteraad en het COA bleek bij nader inzien toch al genoeg alternatieve capaciteit te hebben. Wie weet bieden de toekomstige plannen ruimte voor een come back” maar Wuestman rekent nergens op.

Nu het contract daadwerkelijk is opgezegd door de Goudse Waarden, komt het moment echt dichtbij om naar een andere ruimte te zoeken. Vooralsnog lijkt dat gelukt te zijn in Het Vijfde Huis, het voormalig verpleeghuis Bloemendaal in Gouda. Op de vrijdagavonden geeft zij daar al enkele maanden biodanza voor een beginnersgroep. Om ook de andere drie dansgroepen vanaf december een plek te geven is overeenstemming bereikt met het bestuur van Het vijfde huis.  Ook dat is een tijdelijke huur constructie, maar de verwacthting is dat een herbestemming van het gebouw langer dan een jaar op zich laat wachten.

Intussen wordt er hard gewerkt om De Balzaal te ontruimen en gereed te maken voor oplevering. De merknaam De Balzaal zal onverminderd doorgaan, en blijft een begrip die garant staat voor fijne evenementen. Straks dus in Het Vijfde Huis.

SONY DSC

11-10-2020 19:30