Effe mee doe met …. Het Inspiratiehuis

Gouda – Vanaf oktober kiest Weekblad deGouda iedere week een activiteit uit in de agenda om op bezoek te gaan. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij die club voor klaverjassen, bij de open dag van de langlaufvereniging of bij het Repair-café? Deze week: Het Inspiratiehuis Gouda.

Sinds november van dit jaar houdt Het Kantoor van Nu aan de Peperstraat in Gouda bijzondere lezingen. De naam wordt dan ook even omgetoverd naar ‘Het Inspiratiehuis’. De lezingen gaan over betekenisvol werken, motivatie, bevlogenheid, kunst en zingeving. Mijn collega en ik zijn beide uitgenodigd door Anke Meerding van Het Kantoor van Nu om de eerste lezing op zaterdag 17 november bij te wonen. De spreker van deze eerste lezing is Anton Philips. Anton Philips is de kleinzoon van de oprichter van het Philips concern en met zijn 86 jaar is hij nog volop actief om jonge mensen inzicht te geven in hun talenten en drijfveren, zodat ook zij gefundeerde keuzes kunnen maken voor hun toekomst. We werden om 14.00 uur verwacht in het pand aan de Peperstraat. Terwijl ik even moest wachten in de rij keek ik onder de indruk om mij heen, wat een mooi, imposant gebouw. Mijn collega, die in Gouda woont, was netjes op tijd en zat al in de zaal.
Normaal gesproken ben ik in het weekend niet snel in Gouda te vinden, maar hiervoor maakte ik graag een uitzondering.

Voordat de lezing begon moest ik terugdenken aan mijn ontmoeting met Anton Philips enkele weken eerder. Mij werd gevraagd om met Anton een video te maken voor studenten in Curaçao. Nadat we een korte video hadden opgenomen besloten we samen te lunchen bij Kruim in de Chocolade fabriek. Daar vertelde hij mij over zijn verleden en waar hij nu allemaal mee bezig is. Dit heeft mij doen besluiten om naar zijn lezing te gaan, op uitnodiging weliswaar.

Advertisements

Terug naar het Inspiratiehuis waar de zaal goed gevuld was met geïnteresseerden. Anton Philips begon zijn verhaal over zijn verleden en vertelde vooral waar hij vroeger heel goed in was: ‘verkeerde keuzes maken’. Met zijn 86-jarige leeftijd weet hij de menigte te boeien, iedereen hangt aan zijn lippen. Veel mensen hadden een kladblok op tafel om de nodige notities op te kunnen schrijven.

Na een paar minuten vertelt hij het verhaal wat ik al eerder hebt gehoord in de Chocoladefabriek. Het blijkt dat hij zijn verhaal in grote lijnen al aan mij heeft verteld terwijl we zaten te lunchen. Hij vertelt het ook nu met passie, maar mijn interesse gaat eerder naar de mensen om mij heen. Het is leuk om te zien hoe mensen de informatie tot zich nemen en hier ook echt over nadenken.

Anton stelde ook een paar keer voor om met je buurman of buurvrouw te praten over het onderwerp ‘motivatie’. Op deze manier zit je ineens met vreemden te praten over wat jou motiveert en andersom. Heel leuk en interessant. De lezing was gepland tot 16.00 uur maar rond 15.00 uur was Anton klaar met zijn verhaal en konden we napraten en eventueel een boek van hem kopen. Hij schonk mij dat boek waar hij ter plekke ook een klein verhaaltje in schreef. Anton Philips is een charmante, welbespraakte en vooral aardige man. Nu snap ik waarom veel mensen inspiratie uit hem halen. Hij geeft zijn tweede lezing op zaterdag 1 december in het Inspiratiehuis. Voor mensen die tijd hebben, doen! Meld je aan en laat je inspireren.

Tekst: Senèn Arias
Foto’s: Nicole Jansen

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

25-11-2018 18:05