Goudse Nieuwe: Lucia Zavaglia (27)

Gouda – Het museumcafé is haar favoriete plekje in Gouda. Lucia Zavaglia (27) verhuisde acht maanden geleden met haar man Shady Kalo (28) en kat van Bologna naar Gouda. Vier maanden geleden werd hun dochter Dalia in Gouda geboren. Waarom verruilde zij ‘la dolce vita’ in Italië voor Nederland?

Lucia: “In Italië heb ik een Master behaald voor de Fashion opleiding. Daarna woonde en werkte ik ruim twee jaar als manager bij verschillende bedrijven in Londen. Mijn man vond zijn droombaan in Italië en daarom gingen we weer terug. In Londen was ik veel bezig met tekenen en ontwerpen. In Italië kon ik echter niet veel doen met mijn diploma’s en ervaring.”

Voor een betere toekomst
Bij sollicitatiegesprekken werd al snel duidelijk dat bedrijven haar niet wilden aannemen. Ze vonden Lucia te jong om manager te zijn, ondanks haar ervaring. In de tussentijd trouwden Lucia en Shady en dat was nog een reden om haar niet aan te nemen, ze zou immers wel een gezin willen.

Advertisements

Lucia: “Ik kon niets doen. Het wonen in een ander land opende onze ogen. Italië was niet de plek voor ons, voor mij als vrouw. Zelfs tegenwoordig is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Het was heel frustrerend en ik begon depressief te worden. Ik werkte heel hard, deed cursussen en heb een mooi CV. Het was niet genoeg. Beter gezegd was de plek niet goed genoeg voor mij.”

Dat het krijgen van een kind geen belemmering hoeft te zijn, blijkt wel. Een week nadat hun dochter werd geboren, ging ze alweer aan het werk. Lucia: “Zo is het leven. Hier is alles zo anders. Daarom zijn we hier naartoe verhuisd. Mijn man kon in Nederland bij hetzelfde bedrijf gaan werken. Dus we verhuisden naar Nederland, ik was zes maanden zwanger. We lieten alles achter en wisten niet wat ons te wachten zou staan.”

De mooiste stad van Nederland
Lucia heeft een Duitse moeder en een Italiaanse vader. Ze was met haar man al vaker in Nederland geweest, ook op hun huwelijksreis. Ze bezochten veel plekken om te kijken waar ze wilden wonen. Lucia: “Ondanks dat ik familie heb ik Duitsland, wilden we toch naar Nederland. We kozen voor Gouda omdat het de mooiste stad in Nederland is. Het is klein genoeg en groot genoeg, perfect voor kinderen, midden in de natuur, mooie huizen, bijzondere architectuur, aardige mensen en er is geschiedenis. Als Italiaanse kan ik niet leven in een stad zonder geschiedenis.” Ze straalt als ze het over Gouda heeft. Lucia en Shady wandelen vaak door de stad en ontdekken steeds meer dingen. Wel valt het op dat er veel winkelpanden leeg staan in de binnenstad.

Nederlands leren
Lucia: “Het is moeilijk om mensen te leren kennen omdat ik nog geen Nederlands spreek. Ik heb al verschillende keren bij de Chocoladefabriek en het Taalhuis gevraagd naar Nederlandse cursussen. Helaas heb ik nog steeds geen reactie ontvangen. Ik wil echt heel graag Nederlands leren.”

De droom
Lucia: “Ik heb mijn eigen bedrijf ‘Circle of dots’ en ik maak sieraden. Hier in Nederland ben vol aan de slag gegaan. Zwanger zat ik achter een tafel mijn sieraden te ontwerpen en te maken. Elke schakel is een stip (dot), een stukje van de ketting, maar kan ook een persoon in je leven voorstellen. Alles is verbonden met elkaar. Als ik door de straten van Gouda loop, zie ik mensen, kleuren, architectuur, bloemen en dat inspireert. Mijn droom is om een pandje te huren waar creatieve mensen samen kunnen werken. Het zou mooi zijn als artiesten of kunstenaars deze lege winkelpanden tegen een lagere prijs kunnen huren. Voor mij is dat nu te duur. Het blijft geen droom, het gaat zeker realiteit worden. We zijn van ver gekomen en ik ga mezelf nu niet stoppen.”

Gouda schittert
Lucia heeft een stapel kleine buideltjes met kettinkjes, armbandjes, oorbellen bij zich. Allemaal handgemaakt. Het zilver en de steentjes schitteren in het licht. Een ding is zeker, Lucia maakt Gouda een stukje mooier. https://circleofdots.com/ Je kunt Lucia ook volgen op Instagram: https://www.instagram.com/circleofdots/

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

25-11-2018 18:00