Een bijzondere ontbijtweek

Het Nationaal Schoolontbijt viert 14e editie op recordaantal bassischolen en stadhuizen

Een gezond ontbijt is broodnodig, zeker voor kinderen. Om dat te onderstrepen is er jaarlijks Het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar gaan ruim 520.000 kinderen op 2.720 basisscholen in het hele land samen ontbijten. Dat zijn meer kinderen en scholen dan ooit! Ze krijgen via hun bakker of supermarkt uit de buurt een gezond ontbijtpakket. Bij deze 14e editie van Het Nationaal Schoolontbijt, van 7 tot en met 11 november, ontbijten in 255 gemeenten ook schoolklassen met hun burgemeester op het stadhuis. Een aantal schoolklassen gaat zelfs ontbijten bij een bakker, boer of tuinder. Kortom: een bijzondere ontbijtweek!

Een gezond ontbijt
Het gezonde ontbijtpakket van Het Nationaal Schoolontbijt is dit jaar nog verder uitgebreid. Het bestaat uit volkorenbrood, volkoren- en tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, fruitstroop, vruchtenspread, smeerbare kaas, 30+ kaas, halfvolle yoghurt, biologische krokante muesli, halfvolle melk, thee, mandarijntjes of appels en komkommers. Voor kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. De kinderen krijgen ook vrolijke placemats en folders met ontbijttips voor hun ouders. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Albert Heijn, Coop, PLUS en Poiesz zorgen ervoor dat meer dan een half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijtjes krijgen.
Burgemeestersontbijt
Naast de ontbijtjes in de klas brengen in 255 gemeenten schoolkinderen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Veel van die burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan Jantje Beton, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Jantje Beton helpt gemeenten met speelruimte in de directe woonomgeving van kinderen. Een aantal kinderen gaat bij deze 14e editie bovendien ontbijten in een bakkerij, op een boerderij of in een kas waar groente of fruit wordt geteeld.

Advertisements

Gezonde School
Het Nationaal Schoolontbijt is meer dan een leuk ontbijtfeest, het is ook leerzaam. Met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen waarom een gezond ontbijt zo belangrijk is. Dat lesmateriaal heeft Het Nationaal Schoolontbijt samen ontwikkeld met het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Het Nationaal Schoolontbijt is ook ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.

Ontbijten blijft broodnodig
De aandacht voor een gezond ontbijt als start van de dag blijft belangrijk. Ontbijten geeft energie, levert belangrijke voedingsstoffen, helpt de stoelgang en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Bovendien is het natuurlijk heel gezellig om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt laat dat van 7 tot en met 11 november weer aan heel Nederland zien.
logo-het-nationaal-schoolontbijt