‘Drakentanden’ bij Moordrecht tijdelijk naar Archeon

Moordrecht/Alphen aan den Rijn – Maandag 7 mei verhuizen de ‘drakentanden’ van de Vordere Wasserstellung bij Moordrecht voor een jaar naar het Archeon. Ze krijgen een plek in de tentoonstelling ‘Drakentanden in de duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall’, die momenteel in voorbereiding is in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn.

‘Drakentanden’ horen bij de jongste geschiedenis van Zuid-Holland. Het zijn betonnen versperringsblokken uit de Tweede Wereldoorlog die tanks moesten tegenhouden. Ze danken hun naam aan de piramidevorm, die doet denken aan een scherpe tand. De drakentanden die op maandag 7 mei verhuizen naar Archeon, zijn gevonden bij Moordrecht en waren onderdeel van een Duitse verdedigingslinie in het Groene Hart: de Vordere Wasserstellung.

Advertisements
Achtergrond

De geschutsopstelling en het bijbehorende manschappenverblijf bij Moordrecht zijn restanten van de Erste of Vordere Wasserstellung. Deze Vordere Wasserstellung was een Duitse verdedigingslinie achter de Atlantikwall en het daarachter gelegen Landfront. De linie lag globaal tussen Amsterdam en Rotterdam waarbij het deel in deze regio vanaf Alphen aan den Rijn, parallel aan de Gouwe, tot aan de Hollandse IJssel liep.

De Vordere Wasserstellung werd vanaf 1943 gebouwd en bestond uit lichte verdedigingsconstructies zoals mitrailleursposten, prikkeldraadversperringen, tankgrachten, kleine geschutsopstellingen en mijnenvelden. In de directe omgeving waren versperringen (waaronder ‘drakenstenen’) aangebracht op de toenmalige kruising van de rijksweg 12 met de Zuidelijke Dwarsweg, de kruising van de latere A20 met de Vijfde Tochtweg en de spoorlijnen.

Meer weten over de Duitse verdedigingslinies in het Groene Hart en langs de kust?
De tentoonstelling ‘Drakentanden in de duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall’ is momenteel in voorbereiding en zal gedurende een jaar te zien zijn in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn (Archeon). De tentoonstelling vertelt de verhalen achter oorlogsrelicten die door boswachters in de duinen zijn gevonden.

Meer informatie over de tentoonstelling is binnenkort te vinden op www.archeologiehuiszuidholland.nl.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

03-05-2018 16:06