Doordeweeks de politiek, zingen in het weekend

‘Het meisje van de bakker, is ’s ochtends heel vroeg wakker…’ Het deuntje is vrolijk, de tekst is catchy: Elias van Hees, doordeweeks woordvoerder bij Groep de Mos in Den Haag, heeft in het weekend het liefst een microfoon in zijn hand. Ik praat met hem over zijn muziek, ambities en zijn single ‘Het meisje van de bakker’. Stamkroeg Het lijkt een vreemde combinatie: politiek en muziek. Hoe is het zo ver gekomen? ‘De officiële release van mijn single was op 13 juli dit jaar. Een aantal mensen in mijn omgeving dacht wel dat ik een soort verlate 1-april grap maakte. Dat vind ik helemaal niet erg, natuurlijk, maar voor mij is dit iets wat ik echt graag wil doen. Gelukkig kreeg ik veel positieve reacties en de enige negatieve reacties die ik kreeg, gingen over de keus van het liedje, maar smaken verschillen nu eenmaal.’ In zijn stamkroeg was het in ieder geval geen verrassing: ‘Ik kreeg vaak de microfoon in mijn handen geduwd als ik er aan de bar zat en dan zong ik mee met de nummers.’ Op zijn eigen bruiloft zong hij voor zijn eigen ‘meisje van de bakker’ Nina ‘This is the moment’ en niet lang daarna vroeg een vriend hem of hij niet eens mee wilde naar een optreden van een familielid dat ook zong. En of hij dan ook wat wilde zingen? Elias herinnert zich de gelegenheid goed: ‘Ik was zo zenuwachtig, er zat drie man in de zaal en het ging voor geen meter, maar toch hield mijn vriend vertrouwen in mijn talent. In maart 2018 vroeg hij me opnieuw voor een optreden en dat werd een succes. Zo ging het balletje rollen.’ En hoe gaat dit samen met je politieke ambities? ‘Toen ik aan de UvA Nieuwe Media studeerde deed ik een onderzoek naar Twittergebruik onder Tweede Kamerleden. Ik vond Pim Fortuyn al eerder een held: hij was recht voor zijn raap en niet politiek ‘correct om het correct zijn’. Wat er met hem gebeurde maakte veel indruk: ik vond het een griezelige ontwikkeling. In 2010 woonde ik de verkiezingsuitslag van de PVV bij en niet lang daarna werd ik gevraagd voor mijn eerste politieke functie. Vorig jaar ben ik Richard de Mos gaan helpen en na 8 jaar weggegaan bij de PVV. In combinatie met mijn muziek vind ik het belangrijk een balans te zoeken qua toon en bewoordingen. Niet alles kan, wat mij betreft, ik wil geen clowneske optredens verzorgen.’ Koningsroute Elias van Hees is geboren in Zwolle en opgegroeid in Barendrecht. Na zijn vmbo-advies fietste hij vanuit Barendrecht naar Rotterdam-Zuid om daar zijn middelbare school te doorlopen. Via de havo ging hij Mediatechnologie studeren aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij rondde de opleiding af, maar vond het werk dat hij ermee kon doen veel te technisch, dus koos hij voor een studie Nieuwe Media aan de UvA. Vandaag woont hij met zijn vrouw in Den Haag en hoopt hij rond de kerst een duet uit te brengen. Met wie dit zal zijn, houdt hij nog even geheim. ‘Het wordt opnieuw Nederlandstalig, dat wel.’ Ahoy Hij heeft al gekke dingen meegemaakt in zijn prille zangcarrière: bij een bruiloft in Baarle-Nassau stond hij zich in de keuken om te kleden, bubbelend met een rietje in zijn mond om zijn stem op te warmen, terwijl ondertussen aan alle kanten bedienend personeel hem voorbij stoof. Bij een studentenfeest in Leiden ging het publiek zo uit zijn dak dat zijn optreden geen half uur, maar anderhalf uur duurde. Het ziet er zonnig uit voor Elias van Hees: er liggen nummers op de planken, er staan optredens gepland, hij is vrijwel dagelijks te horen op RadioNL… Is dit alles een opmaat naar een uitverkocht Ahoy? ‘Haha! Met het Circustheater neem ik ook genoegen, hoor!’ Op 27 september staan er optredens van o.a. Elias van Hees en Peter Beense gepland bij Sir Winston Club in Rijswijk. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://www.sirwinstonclub.nl/ Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl Download nu deGouda App voor iOS en Android 15-09-2019 12:00