Do-it-yourself mondmasker

Het corona-virus Covid-19 verspreidt zich niet overal ter wereld even snel. In bijvoorbeeld Taiwan en Hongkong verloopt de besmetting veel trager dan in andere landen, zoals in Nederland. Een van de redenen hiervoor is dat deze landen al eerder te maken hadden met de out-break van een zeer besmettelijk virus met verstrekkende gevolgen: SARS en MERS.

De bevolking in deze landen reageert dan ook opvallend alert en gedisciplineerd op de huidige situatie. Naast een gedisciplineerde hygiënesysteem is vooral het dragen van mondkapjes een van de maatregelen die direct door iedereen buitengewoon serieus werd opgepakt. Niet alleen omdat het dragen kan voorkomen dat je zelf besmet raakt. Het voorkomt bovendien dat je je gezicht ongewenst aanraakt én als drager het virus kun je het zelf ook niet meer zo eenvoudig overdragen.

Do-it-yourself mondkapje
Kenneth Kwong is een gepensioneerde leraar scheikunde zag al snel dat ook in Hongkong de voorraad mondkapjes schaars werd en de prijzen uit de pan rezen. Als reactie ging hij aan de slag met een initiatief om mensen middelen aan te reiken waarmee zelf op betrekkelijk eenvoudige manier een mondkapje kan worden gemaakt.

Advertisements

Het maken van de do-it-yourself mondkapjes is vrij eenvoudig aldus Kwong. Met een beetje stof een stukje elastiek en een naaimachine heb je binnen een half uur een soort mondkapjeshouder gemaakt. Als filter volstaat een dubbelgevouwen stukje keukenrol, die je wel elke vijf uur dient te vervangen. De vezelstructuur zou 90 procent van dezelfde filterfunctie bieden als de officiële mondkapjes.

Inmiddels is Kwong een bekende pleitbezorger van de do it yourself mondkapjes. Op verschillende sites kun je het patroon downloaden.

19-03-2020 08:15