Do. 28-9: herfstwandeling 1672 in de Vlist

Vlist – Het waterwandelarrangement 1672 komende donderdag heeft alles in zich voor een heerlijke middag. Een busritje, een lunch tegenover de Koeneschans in Vlist, bijzondere bezoeken aan een van Nederlands beste boerenkaasmakers, de molen met de langste wieken en het Gemaal, en een 7 km wandeling die langs prachtige boerderijen gaat en door het vogelrijke natuur- en waterbergingsgebied Hooge Boezem en het Ooievaarsbuitenstation Het Doove Gat in Haastrecht.

1672, dit getal in het arrangement, verwijst naar het Rampjaar. Toen werd voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was enkele eeuwen lang hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. Overblijfselen van deze militaire verdedigingslinie uit de Gouden Eeuw zijn de Franse Kade en de Koeneschans. Vandaar dat daar, op de grens van Utrecht en Zuid-Holland, de wandeling begint. Onderweg vertelt watergids Marina Perdijk hoe dit inunderen in de praktijk ging en waarom we nu in dit lage polderland onder de zeespiegel nog steeds kunnen blijven wonen, werken en recreëren.

Handig om te weten
De wandelaars verzamelen om 12.15 uur bij de bushalte in het centrum van Haastrecht. Het arrangement incl. lunch, versnaperingen, bezoeken, gidsen en vervoer duurt tot ongeveer 17.00 uur en kost 27,61 euro per persoon. Voor meer informatie en aanmelden: Lyanne de Laat, 06-3001 3037 of ll.merla@planet.nl, www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen