Do. 26-10: Lezing Henk Schaap

Lezing Henk Schaap in Verzetsmuseum Zuid-Holland: “De voorgeschiedenis van WO I“.
Op donderdag 26 oktober 2017 houdt Henk Schaap in Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 te Gouda een lezing.

In bijna elke Geschiedenis methode voor het Voortgezet Onderwijs wordt bij het behandelen van de Eerste Wereldoorlog onderscheid gemaakt tussen de oorzaken van en de aanleiding tot die Grote Oorlog.
De aanleiding is genoegzaam bekend: de moordaanslag op de troonpretendent van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

Maar die oorzaken? Dat is een heel ander verhaal. Naast materiele factoren spelen ook minder grijpbare zaken een belangrijke rol. En één vraag die nog al eens onderbelicht blijft: Wat maakte deze oorlog überhaupt mogelijk?

Advertisements

Deze lezing zal vooral over die vragen gaan: Hoe kon het gebeuren? Wat maakte het allemaal mogelijk? En misschien komen er ook een paar antwoorden.

Henk Schaap is docent aan de GSG Leo Vroman en organiseert al meer dan tien jaar excursies voor zijn leerlingen naar Berlijn. Daarbij komt de geschiedenis van de stad uitgebreid aan bod: hoe meer je weet van je reisdoel, hoe meer je ziet en begrijpt.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.