Do.24-09: Lezing Louis Zweers

Louis Zweers geeft donderdag 24 september 2015 in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing over de rol van de media en de militaire voorlichtingsdiensten tijdens de koloniale oorlog (1945-1949).

In het kader van de expositie Indië in oorlog – oorlog in Indië, nodigen we u uit voor een lezing in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Louis Zweers geeft een lezing over de rol van de media en de militaire voorlichtingsdiensten tijdens de koloniale oorlog (1945-1949). Deze lezing vindt plaats op donderdag 24 september om 20.00 uur.

De rol van de media en de militaire voorlichtingsdiensten
Militaire voorlichtingsdiensten zoals Dienst Legercontacten, DLC en Marinevoorlichtingsdienst, MARVO te Batavia, hadden grote invloed op de (foto-)berichtgeving over de oorlog in Nederlands-Indië 1945-1949. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegd archief- en fotomateriaal en gesprekken met legervoorlichters en fotografen heeft Louis Zweers de positie van deze diensten gereconstrueerd. Hij laat zien dat de beïnvloeding van de berichtgeving succesvol was.

De legervoorlichtingsdiensten schetsten een vertekend beeld van de werkelijkheid in de tropische archipel. Ze voerden een propaganda-oorlog en waren niet op zoek naar waarheidsvinding. Buitenlandse correspondenten en kritische Nederlandse journalisten werden tegengewerkt en geobserveerd. De buitenlandse correspondenten te Batavia werden weggezet als lastige persmuskieten in dienst van de antikoloniale Britse en Amerikaanse media. Ondertussen bleef de Nederlandse regering druk bezig de wereld te overtuigen van haar gelijk.

Louis Zweers heeft verscheidene boeken op zijn naam staan. Het recentste, De gecensureerde oorlog, is uitgegeven bij Uitgeverij Walburg Pers.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.