Do.24-03: Unieke passiemuziek in Sluipwijkse kerk

Op 24 maart a.s. zal het in Reeuwijk gevestigde Mundo strijkkwartet een uitvoering geven van ‘Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn. Deze componist schreef dit werk oorspronkelijk voor een passieviering in Cadiz in Zuid-Spanje. Korte tijd later maakte hij er een bewerking van voor strijkkwartet waardoor het stuk in zijn tijd zeer populair werd. Haydn, die wel de uitvinder van het strijkkwartet wordt genoemd, verklankt de gevoelens die Jezus laatste woorden bij degenen die Hem liefhebben oproepen op een meesterlijke manier. Zo is de bewogenheid van de Heiland bij het eerste woord: ‘Vader, vergeef het hun… te horen in de melodie waarmee dit gedeelte wordt opgebouwd. De tekst van de kruiswoorden wordt tussen de delen door gelezen en vooraf is er een korte toelichting.
Het Mundo strijkkwartet wordt aangevoerd door Diederik Schonebaum en heeft sinds haar oprichting in 2014 al een sterk repertoire opgebouwd met o.a. werk van Dvořák en Sjostakovitch. Ze worden gecoacht door de bekende violist en dirigent Joan Berkhemer.
Het concert begint om 20.00 uur is gratis toegankelijk en duurt ongeveer vijf kwartier. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden ten behoeve van de kerkrestauratie.