Do. 23-11: Lezing Het verhaal van Europa

Gouda – Stefan Waanders geeft in Verzetsmuseum Zuid-Holland (Turfmarkt 30) de lezing ‘Het verhaal van Europa’.

Europa is op een belangrijk punt van haar geschiedenis aangekomen. In een (economisch en geostrategisch) snel veranderende wereld moet voortdurend (politieke) speelruimte gerealiseerd worden om vorm te kunnen geven aan een specifiek complex van waarden dat met de naam van Europa verbonden is en dat ook wereldwijd als teken van hoop wordt herkend. Waarden waarmee Europa zich onder een maatstaf plaatst die haar te boven gaat en daardoor ook zelfkritiek insluit.

Dit vraagt ook om een eerlijke behandeling van de Europese Unie als een uniek politiek project-in-wording dat van Europa’s falend verleden wil leren. Politiek echter heeft aan zichzelf niet genoeg. Dit project-in-wording heeft hulp nodig vanuit een diepere laag van de werkelijkheid, waar een gesprek gevoerd wordt dat al eeuwen aan de gang is, waarin deze waarden steeds opnieuw levend en werkzaam worden in confrontatie met onze huidige uitdagingen. Met aandacht voor geschiedenis en cultuur wordt gezocht naar de bronnen van Europa. Daarbij wordt de vraag gesteld hoe deze (weer) vruchtbaar kunnen worden voor de huidige zoektocht naar Europa.

Advertisements

Stefan Waanders studeerde geschiedenis en godsdienstwijsbegeerte. Achtereenvolgens was hij werkzaam voor de opbouw van een huis voor thuis- en daklozen in Groningen (5 jaar), als stadsbuschauffeur, als manager in het bedrijfsleven (9 jaar) en bij een non-profit organisatie (17 jaar, waarvan 9 jaar als directeur). Publicaties en lezingen over: Romano Guardini, Antoine de Saint-Exupéry, Edith Stein, de monniken van Tibhirine (van de film Des hommes et des dieux), Taizé, bergbeklimmen en Europa.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is 2,50 euro en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.