In 2002 werd de otter geherintroduceerd in Nederland. Met succes. Vanuit Noordwest-Overijssel bereikte hij in 2013 de Nieuwkoopse Plassen en van daaruit in 2019 de Reeuwijkse Plassen. Er werd daar minstens één jong geboren.
Dan is het nog maar een klein stukje naar de Krimpenerwaard! De Krimpenerwaard bevat veel geschikt leefgebied voor de otter en hij was hier in het verleden dan ook een algemene soort. In onze tijd vormen de N228 en N207 een geduchte hindernis om in de Krimpenerwaard te komen. Er worden in Nederland veel otters dood gereden als ze op trek gaan. Faunapassages kunnen dan uitkomst bieden. De NVWK en andere organisaties zijn hierover met de provincie in gesprek.
We willen graag dat zo veel mogelijk mensen kennis kunnen maken met deze prachtige soort, na de wolf het grootste roofdier in ons land. En een liefhebber van rivierkreeft, dat is mooi meegenomen. We hebben daarom otterdeskundige Hans Blom gevraagd om een lezing te geven. Hans is vrijwilliger bij de Zoogdiervereniging Nederland en bij Natuurmonumenten en is nauw betrokken bij de monitoring van de otters. Aan de hand van unieke beelden uit de Nieuwkoopse Plassen en andere gebieden geeft hij een inkijk in hun leven: hoe gaat het met ze, hoe ziet de toekomst eruit, wat is er nodig om verspreiding naar de Krimpenerwaard mogelijk te maken? Het belooft een boeiende avond te worden over één van de mooiste dieren in ons land.
Locatie: De Zwaan, Kerkweg 2 in Berkenwoude. Start 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.
23-01-2020 09:00