Do. 22-2: Anneke Verbraeken in Swanla

Zevenhuizen – Op 22 februari vanaf 20.00 uur is journalist/schrijfster Anneke Verbraeken op uitnodiging van de Bibliotheek te gast in de pub in Dorpshuis Swanla. De inhoud van haar koffer is aanleiding om op speelse en humoristische wijze te vertellen over Rwanda en Congo die behoren tot een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld.

Verbraeken bericht al zo’n tien jaar over Afrika en dan met name over Congo en Rwanda. Afgelopen jaar publiceerde zij het boek Rijke mensen sterven niet over haar ervaringen als journalist in het gebied en de mensen die zij er ontmoette. Met name de Congolese mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira en de Rwandese politica Victoire Ingabire spelen een hoofdrol in haar boek. Bwira was de begeleider van Verbraeken als ze in Congo werkte. Hij werd in augustus 2010 ontvoerd en gemarteld door rebellen. Hij woont en werkt tegenwoordig in Den Haag. Hij ontvangt nog steeds bedreigingen.

Ingabire vertrok vlak voor de genocide in 1994 naar Nederland. Na hereniging vestigde het gezin zich in Zevenhuizen. Ingabire keerde terug naar Rwanda om mee te doen met de presidentsverkiezingen. Na de verkiezingen werd ze gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar gevangenschap. Haar man en jongste zoon wonen nog steeds in Zevenhuizen.

Advertisements

Verbraeken is onderzoeksjournalist in een gebied dat als uiterst gevaarlijk te boek staat. Zij werd in Congo een aantal keren gevangen genomen en omdat zij kritisch over de Rwandese president schrijft, is zij officieel een ‘vijand van het Rwandese volk’. In haar boek schrijft ze niet alleen over de donkere kant van het gebied, maar ook met humor en zelfspot over de dagelijkse problemen die een journalist kan tegenkomen.

Verbraeken schrijft voor onder meer Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en MO. Op dit moment werkt ze aan een documentaire over Congo en schrijft zij een boek over hekserij in Afrika.

Kaarten à 5 euro zijn te bestellen via www.theaterswanla.nl voordeel met je biebpas 2,50 euro.