Do.18 en Vrij.19-02: Op zoek naar verborgen verleden in de Chocoladefabriek.

Vanaf januari 2016 start op NPO 2 weer een nieuwe reeks van de populaire NTR serie Verborgen Verleden. Bekende Nederlanders zoals actrice Loes Luca, ‘Rijdende Rechter’ Frank Visser en schaatser Mark Tuitert gaan op zoek naar hun meestal onbekende familiegeschiedenis. De zoektochten leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Bepalen voorouders en hun keuzes misschien wie je bent?

Samen met Historische Vereniging Die Goude, en in het kader van de programmering over het thema wijsheid in de Chocoladefabriek, organiseert Streekarchief Midden-Holland, dit voorjaar een eigen zoektocht naar het verborgen verleden van Gouda en de regio. Heeft u ook belangstelling voor het verborgen verleden van uw familie of een historisch persoon, maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Dan heeft u de mogelijkheid om een korte cursus te volgen over stamboomonderzoek. In twee workshops wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen die u kunt raadplegen en leert u hoe u deze moet gebruiken. Onder begeleiding van de docent gaat u zelf op zoek naar genealogische en historische informatie in het archief en op het internet, zodat u uw eigen familiegeschiedenis kunt vastleggen. De cursusdata staan hieronder. In de maanden maart tot mei zal ook een aantal spreekuren stamboomonderzoek worden gehouden, als u al wat verder gevorderd bent in genealogie, maar wel wat advies kan gebruiken van de deskundige medewerkers van het streekarchief. Hiervan worden de data nog bekend gemaakt.

Daarnaast zoeken we historische verhalen over de geschiedenis van uw familie of van een ander historisch persoon die u inspireert of intrigeert. Alle verhalen worden gepubliceerd op de website van Die Goude. Een deskundige jury zal alle inzendingen beoordelen en het mooiste en beste verhaal een prijs toekennen. U heeft geen groot schrijver te zijn of aan veel eisen te voldoen om een verhaal in te sturen. Wel moet uw verhaal over een persoon of familie gaan, die een relatie heeft met Gouda of de regio. Probeer uw verhaal te voorzien van diverse persoons- en familiegegevens die u in bronnen heeft gevonden. Ook beeldmateriaal zoals een portret, maar ook een foto van een grafsteen of familiedocumenten worden op prijs gesteld door de jury. U kunt uw verhaal tot 1 juni a.s. inzenden naar Historische Vereniging Die Goude, Postbus 307, 2800 AH Gouda, of via die.goude@inter.nl.net.

Advertisements

Data cursussen stamboomonderzoek:
• Cursus 1 vrijdagochtend 19 februari en 4 maart 10.00 – 12.00 uur
• Cursus 2 donderdagavond 18 februari en 3 maart 19.30 – 21.30 uur
• Locatie, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda
• Kosten: € 10,00 voor 2 bijeenkomsten (incl. koffie en lesmateriaal)
• Aanmelden via info@samh.nl of 0182-521821.