Do.18-12: Lezing "onder censuur: de Duitse bezetting in amateurfilms"

ZRené Kok, beeldonderzoeker verbonden aan het NIOD, geeft op donderdag 18 december om 20.00 uur in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing met als titel: Zonder censuur. De Duitse bezetting in amateurfilms.

Hierbij nodig ik u uit voor een lezing in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. René Kok, beeldonderzoeker verbonden aan het NIOD, laat ons uniek filmmateriaal zien uit de jaren 1940-1945 en geeft bijbehorend commentaar. Deze lezing vindt plaats op donderdag 18 december om 20.00 uur.De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

Zonder censuur: de Duitse bezetting in amateurfilms
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er tijdens de oorlogsjaren in Nederland veel gefilmd. Film was een belangrijk onderdeel van de Duitse en nationaal-socialistische propaganda. In de goed bezochte bioscopen werden voorafgaand aan de hoofdfilm filmjournaals met een propagandistische strekking vertoond. Ze moesten het publiek van de goede Duitse bedoelingen overtuigen en aantonen dat het dagelijks leven ongestoord doorgang vond. Deze gecensureerde filmbeelden geven geen beeld van de werkelijkheid. Door middel van montage en gesproken commentaar werd een misleidend beeld gecreëerd. Het is daarom van groot historisch belang dat amateurfilmers het historisch besef hadden om de Duitse bezetting vast te leggen. Zij filmden zaken als de Jodenvervolging, schaarste en gebrek, razzia ‘s en de Hongerwinter. Maar wat vertellen deze amateur-filmbeelden ons ruim 70 jaar later? Hoe beïnvloedt bewegend beeld onze kijk op de oorlog? NIOD-beeldonderzoeker René Kok laat aan de hand van unieke filmfragmenten zien wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gefilmd.

René Kok is historicus en als beeldonderzoeker werkzaam op het NIOD. Hij schreef een biografie over NSB-radiospreker Max Blokzijl. Samen met zijn collega Erik Somers publiceerde hij een groot aantal fotoboeken over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast stelde hij een aantal dvd-boxen samen met origineel filmmateriaal uit het bezette Nederland en Nederlands-Indië. Vorig jaar verscheen de dvd De oorlogsjaren in Nederland. Unieke amateurbeelden – Het dagelijks leven in WO II.