Do. 18-10: Lezing Waddinxveense Kunst Kring over Leonardo da Vinci

Waddinxveen – Patricia Huisman houdt op donderdag 18 oktober een lezing over Leonardo da Vinci in de Immanuëlkerk in Waddinxveen. De aanvang is 19.30 uur.

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) is zonder twijfel de bekendste kunstenaar aller tijden. Aan de vooravond van zijn 500ste sterfjaar pakt Teylers Museum uit met meer dan dertig originele tekeningen van Leonardo en tientallen werken van tijdgenoten en navolgers. Uit collecties van over de hele wereld, waaronder de Royal Collection in Windsor Castle, komt schitterende Renaissance-kunst voor slechts drie maanden naar Haarlem. Een hoofdrol is weggelegd voor een aantal voorstudies van Leonardo’s muurschildering Het Laatste Avondmaal.

Da Vinci was als kunstenaar bijzonder geboeid door de relatie tussen innerlijke en uiterlijk. Dat blijkt behalve uit zijn beroemde schilderij, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt. In Het Laatste Avondmaal komt al Leonardo’s kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was de muurschildering beroemd vanwege Leonardo’s ‘typecasting’ van de apostelen, én vanwege de levendige wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet.

Advertisements

De tentoonstelling is van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 te zien in het Teylers Museum.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

18-10-2018 09:00