Do. 17-5: VeleHanden-project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’

Gouda – Op donderdag 17 mei vindt van 14.00 tot 16.00 uur in de Chocoladefabriek de startbijeenkomst plaats van het VeleHanden-project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’. Een project waarbij het Streekarchief in de komende maanden bijna 5000 kaarten gaat ontsluiten van Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Gouda kwamen. En daar kunnen ze ‘vele handen’ bij gebruiken!

Veel erfgoedinstellingen streven ernaar hun collecties zoveel mogelijk online toegankelijk te maken voor hun publiek. Vaak is dat een enorme klus waarbij de inzet van vrijwilligers onmisbaar is. Vele Handen is een online platform dat vraag naar vrijwilligerswerk door erfgoedinstellingen en aanbod van vrijwilligerswerk samenbrengt. De erfgoedinstellingen bieden er gedigitaliseerde scans aan die toegankelijk moeten worden gemaakt. En het grote publiek, de ‘crowd’ helpt hieraan mee, vanuit hun comfortabele omgeving thuis en op momenten die hen uit komen. Hierdoor kunnen grote collecties op een kortere termijn worden ontsloten.

Belgische vluchtelingen

Van alle Belgische vluchtelingen die in de periode 1914-1918 naar Gouda kwamen en in het Vluchtoord aan de Graaf Florisweg verbleven, zijn kaarten bijgehouden die een schat aan informatie voor historisch en genealogisch onderzoek opleveren. Zo bevatten de kaarten gegevens over de persoon, beroep, eventuele partner, laatste woonplaats, aankomstdatum, vorige verblijfplaats en de volgende bestemming. Bij het project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’ is het de bedoeling dat deze gegevens worden overgetypt in online invoervelden zodat de kaarten makkelijk doorzoekbaar worden via de website van Streekarchief Midden-Holland.

Advertisements
Meedoen is heel gemakkelijk

Meedoen aan het project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’ is eenvoudig en geheel gratis. Vrijwilligers hoeven geen ervaring te hebben, wel een passie voor het verleden! Met het invoeren van de gegevens, wordt er door de deelnemers gespaard voor Vele-Handenpunten. Die kunnen worden ingewisseld tegen leuke aanbiedingen (mede mogelijk gemaakt door de uitgever WBooks en Kruim Eten & Drinken).

De startbijeenkomst op donderdag 17 mei vindt van 14.00 tot 16.00 uur plaats in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 in Gouda. Tijdens deze bijeenkomst krijgt men uitleg over Vele Handen en het project, kan men vrijwilligers ontmoeten en wordt er gezamenlijk gestart met het invoeren van de gegevens van de Belgische vluchtelingen. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Meer informatie en aanmelden via www.samh.nl/velehanden

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl
17-05-2018 14:24