Henk Schaap geeft donderdag 14 april 2016 in Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing over de val van Berlijn. Deze lezing vindt plaats op donderdag 14 april 2016 om 20.00 uur.
De val van Berlijn
Begin april 1945 is het duidelijk dat Duitsland de oorlog heeft verloren. Op alle fronten rukken de geallieerde legers op, het Duitse verzet stelt niet veel meer voor. Toch geeft Duitsland zich niet over. Van binnenlands verzet tegen de voortzetting van de oorlog is amper sprake. Hoe was dat mogelijk?
Voor zowel de westerse geallieerden als voor de Sovjets was Berlijn de grote prijs. De veroveraars van de hoofdstad van het Derde Rijk zouden daar enorme propagandistische munt uit kunnen slaan. Maar wegens uiteenlopende redenen wordt Berlijn aan Stalin gegund.
Berlijn viel, maar het kostte meer bloed, zweet en tranen dan de krachtsverhoudingen leken te impliceren. En wat kwam daarna? In de Europese geschiedenis was nog nooit een natie zo volledig verslagen. De val van Berlijn, het einde van de oorlog en het begin van iets nieuws. Het Berlijn van Stunde Null is het startpunt van het volgende grote verhaal: de Koude Oorlog. Meer inzicht in wat er toen gebeurde helpt dat vervolg wellicht ook beter te begrijpen, en dat vervolg is nog steeds bepalend voor de verhoudingen in het Europa en de wereld van nu.
Henk Schaap is docent aan de GSG Leo Vroman en organiseert al meer dan tien jaar excursies voor zijn leerlingen naar Berlijn. Daarbij komt de geschiedenis van de stad uitgebreid aan bod: hoe meer je weet van je reisdoel, hoe meer je ziet en begrijpt.
De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.