Do.15-01: Scheidsrechtersvereniging Gouda en omstreken 80 jaar oud

Donderdag 15 januari is het precies 80 jaar geleden dat een aantal goudse voetbalscheidsrechters een vereniging oprichtten. De directe aanleiding was een geschil met de Goudse Voetbal Bond over de declaraties. In 1935 was het “karakter” van de vereniging ontwikkeling en ontspanning. Nu, 80 jaar later, is deze doelstelling nog steeds aanwezig. Voor ontwikkeling kunnen de huidige 150 leden gebruik maken van de wekelijks conditietraining. Voor een voetbalscheidsrechter nog altijd een must. Daarnaast is het bijspijkeren van de spelregelkennis regelmatig onderwerp van oefening. Ook komen deskundigen op sportief of paramedisch gebied zo af en toe langs voor een presentatie over de laatste ontwikkelingen. Zo was op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar oud topscheidsrechter Dick Jol, tegenwoordig ook voetbaltrainer, aanwezig en trakteerde de 35 aanwezige scheidsrechters op een stevige “opkiktraining” na de feestdagen. Na deze fysieke inspanning hield hij de deelnemers op een boeiende wijze een aantal mogelijkheden voor hoe in deze tijd de scheidsrechter, de trainer en de spelers toch op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan.
Voor ontspanning kunnen de scheidsrechters, op het veld bijna altijd eenlingen, samen gebruik maken van leuke activiteiten zoals darten, kaarten, feestjes en zelfs af en toe weer voetballen.
De vereniging staat de komende decennia voor de taak om de voetballers in de goudse regio goede arbitrage aan te bieden. Met alle maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen geen eenvoudige opdracht. Om dit toch voor elkaar te krijgen wil de vereniging club-scheidsrechters actief betrekken bij de wekelijkse trainingen en ze ook op spelregelgebied up to date te houden.