Do. 12-10: Voorlichtingsavond over het verlies door zelfdoding

Op donderdag 12 oktober organiseert GGZ Rivierduinen een voorlichtingsavond over het verlies door zelfdoding. Deze avond kan zeer waardevol zijn voor nabestaanden en hulpverleners. De bijeenkomst wordt gehouden in De Veste, Ridder Op donderdag 12 oktober organiseert GGZ Rivierduinen een voorlichtingsavond over het verlies door zelfdoding. Deze avond kan zeer waardevol zijn voor nabestaanden en hulpverleners. De bijeenkomst wordt gehouden in De Veste, Ridder van Catsweg 300 in Gouda en begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.

Rouw na het verlies van een dierbare door zelfdoding is een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar boven. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft zij/hij het gedaan? Had het voorkomen kunnen worden? Heb ik schuld? Emoties zoals boosheid, verdriet, schuldgevoelens, angst kunnen het rouwproces in de weg staan.

Stanneke Lunter (1961) geeft deze avond een lezing over haar eigen ervaring met zelfdoding als nabestaande. Ze heeft haar ervaringen beschreven in een boek: Geen pijn, Geen angst, Geen leven, de veerkracht voorbij. Stanneke Lunter is psychiater en moeder van drie kinderen. Jitske, haar sprankelende en creatieve dochter, krijgt op zestienjarige leeftijd last van faalangst en somberheid, uitmondend in een diepe depressie. Ze verandert in een somber meisje. Er volgt een periode van opnames, zelfbeschadiging, suïcidaliteit, wachten op medicatie, tot Jitske zelf een einde aan haar leven maakt.

In het eerste gedeelte van de bijeenkomst zal Stanneke Lunter ingaan op de ziekte en het overlijden van haar dochter, hoe ingewikkeld de diagnostiek bij jongeren is en wanneer ouders wel of niet betrokken kunnen worden bij de behandeling en wat doe je als de jongere niet laat weten of zien hoe het werkelijk met haar/hem gaat? Daarna is er ruimte om hier plenair op in te gaan. Na de pauze gaat zij in op het nabestaande zijn, de gemengde gevoelens die zelfdoding oproept en wat kan helpen om daarmee om te gaan en hoe zorg je er als nabestaanden voor om niet zelf moedeloos te worden of elkaar kwijt te raken. Ook daarna is er ruimte voor vragen en plenair overleg.
De organisatie is in handen van GGZ Rivierduinen, locatie Gouda, afdeling Preventie. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0182 56 36 00, mailen naar preventie.gouda@rivierduinen.nl of kijken op www.rivierduinen.nl/agenda.