Do. 08-08: Zomeravondwandeling 1672 langs de Vlist

Donderdagavond 8 augustus neemt watergids Marina Perdijk je mee op de wandeling ‘1672’ langs het kronkelende riviertje de Vlist. De waterwandeling is een ontdekkingstocht langs de overblijfselen van de Oude Hollandse Waterlinie. Onderweg gaan de wandelaars ook voorbij tientallen monumentale boerderijen en door het prachtige en vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem.

Na een maaltijd bij Café de Vlist krijg je op de Koeneschans de mogelijkheid terug in de tijd te kijken. Met je mobiel in een virtual reality paal zie je hoe het er in 1672 uitzag. Verderop zijn bezoeken gepland aan melkvee- en kaasboerderij Van Eijk met winkel, de molen met de langste wieken van Nederland en het Gemaal in Haastrecht.

Trek je stoute schoenen aan
De 7 km lange wandeling heet 1672 en verwijst daarmee naar het Rampjaar, toen voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie werd toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was toen, tot aan de komst van de vliegtuigen, hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans was een strategische plek, vandaar dat de wandeling hier start. Onderweg vertelt Perdijk hoe dit inunderen in de praktijk ging en dank zij welke maatregelen we nu in dit lage polderland onder de zeespiegel nog steeds kunnen blijven wonen, werken en recreëren. 

Handig om te weten
De wandelaars verzamelen om 17.20 uur bij de bushalte in het centrum van Haastrecht. Het arrangement incl. verrassingsmaaltijd bij Café de Vlist, versnaperingen, bezoeken aan de Koeneschans, boerderij Van Eijk, de Boezemmolen en het Gemaal, gidsen en vervoer duurt tot ongeveer 22 uur.

Voor meer informatie en aanmelden: Lyanne de Laat,  T 06 3001 3037,  E ll.merla@planet.nl, www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen.

08-08-2019 09:00