Do.05-11: Ad Melkert spreekt Coornhertlezing uit in Gouda

Het Coornhert gymnasium in Gouda organiseert op 5 november de Coornhertlezing in het atrium van de school. Het is een eerbetoon aan de naamgever van het Coornhert gymnasium. De lezing wordt uitgesproken door Ad Melkert, oud-leerling van het Coornhert gymnasium. De titel is: Niet bij hekken maar in waarden liggen onze grenzen; over vluchtelingen, burenhulp en wederzijds verdragen.

Op 29 oktober 1590 overleed Dirck Volkertsz Coornhert in Gouda, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Zijn graf bevindt zich in de Sint Janskerk. Coornhert was een veelzijdige persoonlijkheid, een humanist die schreef over tal van onderwerpen. Hij pleitte voor verdraagzaamheid en vrijheid van godsdienst. Coornhert dacht ook op een kritische en vernieuwende manier over misdaad en straf. Het onderwerp van de lezing sluit goed aan bij de thema’s die Coornhert behandelde.

Deze lezing werd in het verleden georganiseerd door de Goudse Coornhertstichting en later het Verzetsmuseum. Het Coornhert gymnasium is van plan deze lezing weer jaarlijks te organiseren rond de sterfdag van Dirck Volkertsz Coornhert.

Wanneer: Donderdag 5 november 2015 20.00 uur Waar:
Waar: Coornhert gymnasium, Jan van Renesseplein 1, 2508 GT Gouda